SERENADA

Share

Încă din anul 2002, la nivelul Asociației Liga Albanezilor din România a luat ființă un ansamblu de cântece și dansuri albaneze. Sub numele de „Serenada”, ansamblul a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, dar și la evenimentele culturale organizate de către ALAR. De asemenea, atât formația de dansuri, cât și interpreții de serenade albaneze au fost invitați în platourile emisiunilor de televiziune din România. Nu în ultimul rând, de-a lungul timpului Asociația Liga Albanezilor din România a produs mai multe albume audio și video, conținând dansuri și melodii tradiționale albaneze, în interpretarea membrilor Ansamblului „Serenada”.

Actualmente, în cadrul organizației, sub titulatura generică de SERENADA funcționează două ansambluri artistice distincte, și anume:

1. Ansamblul de dansuri „Serenada”
Coordonat de către Mădălin Mitrache, Ansamblul de dansuri „Serenada” este alcătuit din opt tineri dansatori, iar repertoriul său combină dansurile tradiționale albaneze și dansurile populare românești, din zona Olteniei. În ultimii doi ani, ansamblul a participat în această formulă la festivalurile ProEtnica, de la Sighișoara, și Alfabetul conviețuirii, de la Ploiești, având prestații remarcate atât de specialiști, cât și de publicul spectator. De asemenea, Ansamblul de dansuri „Serenada” oferă reprezentanții și în cadrul unor evenimente proprii ale ALAR.

Galerie foto

2. Grupul vocal-instrumental „Serenada”
În actuala formulă, Grupul vocal-instrumental „Serenada” este format din interpreții Florentina-Vinica Barbu (voce) și Daniel Berteșteanu (chitară), la care se adaugă producătorii Sergiu Ene și Enri Demi. Începând din toamna anului 2017, grupul susține mici concerte în cadrul evenimentelor organizate de Liga Albanezilor din România, având un repertoriu din ce în ce mai bogat de muzică lirică albaneză. De altfel, în vara anului 2018 a fost lansat și primul album în această formulă, intltulat tocmai „Muzică lirică albaneză”. Albumul a fost distribuit, în mod gratuit, către abonații revistei „Drita” și se găsește la standurile ALAR din cadrul târgurilor de carte.

Galerie foto