EDITURA ASDRENI

Share

Asociația Liga Albanezilor din România are propria editură, numită după marele scriitor și patriot albanez Asdreni. Editura a fost reorganizată în anul 2018, pe temelia Editurii Privirea, care a funcționat anterior în cadrul ALAR. Editura Asdreni publică lucrări de beletristică, dar și volume dedicate istoriei, culturii și limbii albaneze, precum și manuale, dicționare și ghiduri de conversație.

Dat fiind faptul că activitatea Editurii, dar și a Asociației în ansamblul său, beneficiază de sprijinul financiar al statului român, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, toate produsele editoriale ale ALAR se distribuie în mod gratuit persoanelor interesate, în special prin intermediul târgurilor și saloanelor de carte organizate în România și al acțiunilor derulate de organizație.

Sub egida Editurii Asdreni apare și revista lunară „Drita”, continuatoare a revistei „Miku i Shqiptarit” (Prietenul albanezului). Revista este distribuită în mod gratuit, prin poștă, către abonații – persoane fizice și persoane juridice – din România și de peste hotare. Pentru a solicita un abonament, vă rugăm să ne contactați.

Asdreni (Aleksandër Stavre Drenova)

Asdreni a fost un mare poet, publicist și patriot albanez, care și-a petrecut o bună perioadă din viață în România. Născut la Drenova, în zona Korça, la 11 aprilie 1872, el a urmat cursurile școlii grecești din satul natal și s-a înscris la Liceul din Korça. La puțin timp după începerea cursurilor liceale, Asdreni a rămas orfan, astfel că, la numai 13 ani, a fost nevoit să părăsească pământul albanez și să se stabilească la București, alături de cei doi frați mai mare aflați deja în capitala României. Aici funcționa o importantă comunitate albaneză, angajată activ în lupta pentru obținerea independenței Albaniei față de Imperiul Otoman. Tânărul Asdreni a început să lucreze în București și mai apoi și-a continuat studiile, inclusiv la Facultatea de Științe Politice a Universității. În anul 1889 el a fondat, împreună cu alți colegi, Cercul Studenților Albanezi (Qarku i studentëvet shqiptarë), care avea să devină în martie 1902 Societatea Speranța (Shpresa). Deși în 1899 Asdreni a vizitat Korça – pentru prima dată în calitate de adult – el a revenit la București, considerând România casa lui de acum. În anul 1906, poetul a devenit președinte al filialei bucureștene a Societății Dija (Cunoașterea), fondată de albanezii din Viena.

Deja Asdreni începuse să publice poezii și articole în presa locală română: în 1904 apăruseră nouăzeci și nouă de poeme grupate sub titlul Rreze dielli (Raze de soare), dedicate lui Skanderbeg. În anul independenței Albaniei, 1912, Asdreni a publicat celebra poezie Hymni i Flamurit, al cărui text, pus pe muzica lui Ciprian Porumbescu, a devenit imnul național al statului independent albanez. Tot în anul 1912, la București a apărut volumul de poezii Ëndrra (dh)e lotë (Vise și lacrimi), care s-a bucurat de aprecierea criticii din România și Albania. Cel mai important volum antum al lui Asdreni este însă Psallme murgu (Psalmi de călugăr), apărut în anul 1930 în capitala României și considerat un veritabil punct de cotitură în istoria literaturii albaneze.
Asdreni a murit la București, la 11 decembrie 1947, așadar după instaurarea comunismului atât în România, cât și în Albania, înainte de a fi reușit publicarea celui de-al patrulea volum de poezie, pe care îl pregătea sub titlul Kambana e Krujës (Clopotul de la Kruja).