Moment jubiliar pentru „Albanica”
Marți, 23 ianuarie, Muzeul Național al Literaturii Române din București a găzduit lansarea numărului 20 al revistei cultural-științifice trimestriale „Albanica”, publicată la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România.
La eveniment au luat parte, alături de membri colectivului redacțional, și reprezentanții conducerii organizației, invitați speciali și membri și simpatizanți ai comunității albaneze din București. În deschidere, președintele ALAR și directorul revistei „Albanica”, Dr. Radu Săvulescu, a prezentat, pe scurt, drumul pe care l-a parcurs publicația de la stadiul de proiect, în vara anului 2018, până la primul număr, apărut în februarie 2019, și continuând cu extinderea rețelei de colaboratori și publicarea tuturor celor 19 numere ulterioare.
Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a salutat audiența și a adresat felicitări colectivului redacțional, atât pentru calitatea publicației, cât și pentru determinarea de care redacția a dat dovadă în acești 5 ani, cu scopul de păstra frecvența, anvergura și standardele revistei. Parlamentarul ALAR a mulțumit tuturor colaboratorilor și și-a exprimat convingerea că „Albanica” va continua să crească și să își consolideze poziția pe scena publicațiilor culturale din România.
Invitat special la eveniment, scriitorul Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și membru în consiliul de administrație al Societății Române de Televiziune, a avut numai cuvinte de laudă la adresa revistei „Albanica” și a membrilor redacției sale. Scriitorul a arătat că, fiind un colaborator apropiat al ALAR, a urmărit evoluția revistei încă de la începuturi și a putut vedea cum aceasta s-a impus ca o publicație de calitate, ca un exemplu de bune practici în materie de întrebuințare a fondurilor publice alocate organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.
În aceeași termeni laudativi s-a exprimat și scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactorul-șef adjunct al prestigioasei reviste „Convorbiri literare” de la Iași. Albanolog cu numeroase studii și volume publicate inclusiv la Editura Asdreni, Marius Chelaru a vorbit și despre cum „Albanica” servește ca mijloc de comunicare, de dialog între culturile română și albaneză, oferind populației majoritare posibilitatea de a cunoaște valorile culturale ale comunității albaneze din România și ale națiunii albaneze, în ansamblul ei.
În final, au luat cuvântul redactorii publicației. Mai întâi, scriitorul și istoricul Dr. Liviu Lungu, redactorul-șef adjunct al revistei, a vorbit despre experiența de zi cu zi a pregătirii fiecărui număr, despre provocările activității redacționale, dar și despre satisfacția pe care o aduce apariția publicației și, mai cu seamă, un astfel de moment jubiliar.
Despre programul revistei, despre alcătuirea acesteia și despre receptarea ei în străinătate a vorbit pe larg Dr. Luan Topciu, redactorul-șef al publicației și coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România, din cadrul ALAR. Dr. Topciu a reamintit obiectivele pe care ALAR le-a urmărit încă de la început prin publicarea acestei reviste cultural-științifice și a accentuat faptul că revista nu apare doar prin „umplerea” unor rubrici, ci ca urmare a implicării și dedicării membrilor colectivului redacțional. Redactorul-șef al publicației a mulțumit tuturor colaboratorilor și a lansat o invitație deschisă tuturor oamenilor de cultură care își doresc să se alăture proiectului „Albanica”, cu studii și materiale care să se înscrie în domeniul albanologiei, al balcanologiei în sens larg sau al relațiilor istorice și culturale româno-albaneze.
Fiecare dintre participanții la eveniment a primit câte un exemplar gratuit din numărul 20 al revistei „Albanica”, publicația fiind realizată cu sprijinul Guvernului României, acordat organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. La acțiune a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Române, care a realizat un reportaj difuzat miercuri, 24 ianuarie 2024, în cadrul emisiunii „Conviețuiri”, de la TVR 1, în studioul Televiziunii Române fiind prezent, în direct, și redactorul-șef al revistei, Dr. Luan Topciu.