Lansare de gală pentru „Antologia poeziei albaneze”

Share

Volumul „Antologia poeziei albaneze: de la începuturi până azi”, de Dr. Luan Topciu și Dr. Renata Melonashi-Topciu, a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Națională a României din București, joi, 14 septembrie 2023.

Publicat la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România în cursul verii acestui an, volumul „Antologia poeziei albaneze: de la începuturi până azi” s-a bucurat de o lansare oficială de gală, găzduită de Biblioteca Națională a României din București. Joi, 14 septembrie, sala Papirus a Bibliotecii s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul interesat de literatura albaneză. Pe lângă autorii antologiei și reprezentanții conducerii ALAR, la eveniment au luat parte și înalți oficiali ai statului român, iar invitatul special al lansării a fost scriitoarea Ana Blandiana. Printre intervențiile vorbitorilor, grupul vocal-instrumental al ALAR, format din Florentina Barbu, Daniel Berteșteanu și Ramy Fares, a încântat publicul cu melodii tradiționale albaneze, iar actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, a recitat o selecție de poeme cuprinse în „Antologie”.

În cuvântul de deschidere, președintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, a mulțumit Bibliotecii Naționale a României și managerului acesteia, profesorul Adrian Cioroianu, pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului, punctând faptul că nu există un cadru mai potrivit pentru lansarea și prezentarea antologiei poeziei unei națiuni decât o bibliotecă națională. Au mai susținut alocuțiuni în prima parte a evenimentului doamna Laczikó Enikő Katalin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, și domnul Bogdan-Alin Stoica, deputatul ALAR, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României.

Doamna Ana Blandiana a adresat felicitări autorilor antologiei și și-a exprimat bucuria că această lucrare a văzut, în sfârșit, lumina tiparului. Scriitoarea a vorbit despre asemănările dintre popoarele român și albanez, despre legăturile istorice și despre acea „singurătate” care-i caracterizează atât pe români, cât și pe albanezi, în raport cu națiunile învecinate, în particular în ceea ce privește limba. Pentru a onora prezența autoarei, organizatorii evenimentului au pregătit un moment special, în cadrul căruia actorul Angel Rababoc a recitat două poeme ale Anei Blandiana.

Lansarea a continuat cu intervențiile vorbitorilor principali, scriitorii Mihai Firică și Marius Chelaru, precum și cu mesajul doamnei Ana Blandiana, una dintre cele mai importante scriitoare ale literaturii române contemporane și un nume bine cunoscut și apreciat în rândurile publicului albanez. Scriitorul Mihai Firică, președinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova și colaborator apropiat al ALAR, a vorbit pe larg nu doar despre „Antologie”, ci despre întreaga activitate desfășurată de Luan și Renata Topciu, precum și de către ALAR, în promovarea literaturii și culturii, în general. Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, domnul Firică a avut cuvinte de laudă la adresa managementului cultural al organizației, catalogându-l drept un exemplu de bune practici în domeniu.

Marius Chelaru, redactorul-șef adjunct al prestigioasei publicații „Convorbiri literare” de la Iași, albanolog cu numeroase publicații și volume dedicate literaturii albaneze, a avut o intervenție în care a punctat reperele istoriei poeziei albaneze, făcând și comparații cu literatura română, dar și cu alte literaturi europene sau orientale. De asemenea, criticul literar ieșean a apreciat efortul antologatorilor, totodată și traducători ai operelor incluse în volum, vorbind despre dificultățile pe care le prezintă atât selecția, cât și traducerea textelor poetice.

Potrivit cutumei, lansarea s-a încheiat cu intervențiile autorilor antologiei, Dr. Luan Topciu și Dr. Renata Melonashi-Topciu, care au vorbit despre provocările și dificultățile realizării volumului, dar și despre rolul și locul poeziei în viața unei națiuni, despre sensul poeziei, în general, dar și despre planurile viitoarelor lucrări.

Volumul „Antologia poeziei albaneze: de la începuturi până azi” a fost publicat cu sprijinul Guvernului României, acordat organizațiilor cetățenilor minorităților naționale, și se distribuie în mod gratuit de către ALAR, în cadrul evenimentelor și a târgurilor și saloanelor de carte. De asemenea, lucrarea ajunge în bibliotecile publice din România și la instituțiile de cultură și de învățământ superior.