Poetul Cezar Ivănescu (1941-2008), omagiat la Iași

Share

Luni, 24 aprilie 2023, s-au împlinit 15 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului român, cu origini albaneze pe linie maternă, Cezar Ivănescu (1941-2008). Cu acest prilej, la inițiativa Asociației Liga Albanezilor din România, marele scriitor a fost comemorat la Iași, orașul de care a fost atât de strâns legată viața și cariera sa.

Ziua a debutat la mormântul poetului din Cimitirul Eternitatea, acolo unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire, în prezența a numeroși oameni de cultură și a conducerii ALAR. Apoi, în Parcul Copou, Editura Junimea a găzduit cea dintâi ediție a Întâlnirilor „Cezar Ivănescu”, în cadrul cărora personalitatea lui Cezar Ivănescu a fost evocată de scriitori și oameni de cultură. Evenimentul a fost moderat de Prof. Simona Modreanu, directoarea Editurii Junimea, iar printre vorbitori s-au numărat și deputatul Bogdan-Alin Stoica, președintele ALAR, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, Dr. Luan Topciu, precum și Clara Aruștei, fiica adoptivă a lui Cezar Ivănescu.

Despre marele scriitor au vorbit: Liviu Apetroaie, Florin Cîntic, Marius Chelaru, Dnaiel Corbu, Bogdan Crețu, Gellu Dorian, Mircea Radu Iacoban, Grigore Ilisei, Elena Monu și Cassian Maria Spiridon. Actorul Constantin Avădanei a recitat din opera lui Cezar Ivănescu, iar artiștii Cezar Popescu, Șerban Axinte, Daniel Spatar, Adrian Bezna și Adrian Ivanițchi au susținut recitaluri muzicale.

În cadrul evenimentului, reprezentanții ALAR au prezentat publicului ieșean și volumul Rod / Fryt, cuprinzând poezii ale lui Cezar Ivănescu, în versiune bilingvă română-albaneză, care a fost publicat la Tirana, la finalul anului 2021, și care s-a bucurat de o primire extraordinară în Albania.