Primarul din Shkodra, Bardh Spahia, în vizită la Timișoara, la invitația ALAR

Share

În perioada 8-9 decembrie 2022, la invitația ALAR și a deputatului Bogdan-Alin Stoica, a vizitat Timișoara domnul Bardh Spahia, primarul orașului Shkodra, centrul cultural al Albaniei nordice și o localitate de importanță istorică și contemporană majoră. Alături de domnul Spahia, la Timișoara s-au mai aflat domnii Fahri Balliu (gazetar și scriitor), Leonard Hymeti (antreprenor) și Bekim Mema (expert în cadrul Primăriei Shkodra).

Delegația din Albania a fost întâmpinată în Banat de către conducerea Asociației Liga Albanezilor din România, respectiv domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, domnul președinte Dr. Radu-Cosmin Săvulescu și domnul Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. Scopul principal al vizitei a fost consolidarea relațiilor româno-albaneze, prin accentuarea rolului central al Timișoarei și Shkodrei în lupta pentru eliberarea popoarelor român, respectiv albanez, de sub regimul comunist.

În data de 8 decembrie, delegația româno-albaneză a fost primită la Instituția Prefectului Județului Timiș, unde au fost purtate discuții cu subprefectul Sorin Ionescu, pe marginea legăturilor româno-albaneze și a posibilităților de colaborare. Ulterior, delegația a ajuns la Primăria Municipiului Timișoara, unde a fost întâmpinată de primarul Dominic Fritz. Aici, discuțiile au vizat și colaborarea concretă dintre Timișoara și Shkodra, precum și implicarea ALAR în realizarea unor proiecte culturale româno-albaneze. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Memorialul Revoluției din Timișoara, acolo unde directorul Gino Rado a făcut o amplă prezentare a muzeului, iar oaspeții albanezi au remarcat similitudinile evidente între Timișoara și Shkodra, în ceea ce privește rezistența și lupta anticomunistă.

Ziua de 9 decembrie a debutat cu o vizită la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al Județului Timiș. Inspectorul-șef, domnul Col. ing. Lucian-Vasile Mihoc a prezentat delegației româno-albaneze principalele direcții de acțiune ale ISU Timiș, iar ulterior au fost prezentate și mijloacele de intervenție ale Inspectoratului. Vizita a fost extrem de utilă pentru oaspeții albanezi, domnul primar Bardh Spahia fiind medic de profesie și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății din Albania. Către orele prânzului, delegația a fost primită la Consiliul Județean Timiș de către domnul președinte Alin Nica. Discuțiile purtate au fost unele ample, pornind de la relațiile istorice româno-albaneze și terminând cu provocările actuale ale celor două state și cu particularitățile sistemelor adminsistrative.

În cea de-a doua parte a zilei de vineri, 9 decembrie, delegația a vizitat mai multe obiective importante din Municipiul Timișoara, printre care piețele principale și Catedrala Ortodoxă din oraș.