Mitrush Kuteli, omagiat de ALAR la Muzeul Național al Literaturii Române

Share

Marți, 13 septembrie 2022, scriitorul albanez Mitrush Kuteli (1907-1967) a fost omagiat în cadrul unei eveniment organizat de Asociația Liga Albanezilor din România la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Acțiunea s-a înscris și în programul Festivalului Internațional de Poezie București (ediția a XII-a) și a marcat 115 ani de la nașterea scriitorului.

Invitat special la evenimentul in memoriam a fost scriitorul și profesorul universitar Eris Rusi, de la Universitatea „Fan S. Noli” din Korça (Albania), care a susținut o comunicare despre importanța operei lui Kuteli în peisajul literaturii albaneze, dar a vorbit și despre legăturile istorice româno-albaneze și despre comunitatea albaneză din România, al cărei membru marcant a fost și Mitrush Kuteli (pe numele său adevărat Dhimitër Pasko sau Dimitrie Pascu, în română). Profesorul Rusi a remarcat că evenimentul organizat de ALAR are și o puternică încărcătură emoțională și simbolică, nu doar prin faptul că s-a desfășurat chiar în ziua în care s-au împlinit 115 ani de la nașterea lui Kuteli: „Faptul că numele lui Mitrush Kuteli este rostit, în repetate rânduri, în Muzeul Național al Literaturii Române, este onorant pentru literatura albaneză și pentru comunitatea albaneză din România, pentru că muzeul este, prin excelență, un loc care păstrează valorile pentru eternitate”, a afirmat Eris Rusi.

Despre anii petrecuți de Mitrush Kuteli în capitala României a vorbit mai pe larg Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, care, pe lângă prezentarea activității lui Kuteli în România, a dat citire și unor fragmente din scrisorile acestuia, în care scriitorul relata atmosfera literară a Bucureștiului interbelic. De asemenea, Luan Topciu a salutat prezența în sală a doctorului Corneliu Zeană, nepotul scriitorului și traducătorului Ionel Zeană (1912-2007), prieten al lui Mitrush Kuteli, cu care a și întreținut o corespondență. De altfel, ultima scrisoare a lui Kuteli i-a fost trimisă tocmai lui Ionel Zeană, în limba română.

La invitația ALAR, la eveniment a fost prezent și scriitorul și criticul literar Marius Chelaru, redactorul-șef adjunct al revistei „Convorbiri literare” de la Iași. Preocupat de mulți ani de domeniul albanologiei, Marius Chelaru lucrează la un volum dedicat lui Mitrush Kuteli, iar în alocuțiunea sa a prezentat câteva dintre reperele cercetărilor pe care le-a întreprins, cu privire la „perioada românească” a scriitorului. Marius Chelaru a insistat și pe o serie de contribuții mai puțin cunoscute ale lui Kuteli, care nu au avut legătură cu domeniul literar, ci cu pregătirea și profesia de bază a a lui Dhimitër Pasko, anume cea de economist. În această calitate, el a activat în cadrul ministerului român al economiei și a fost chiar premiat pentru lucrările sale.

Evenimentul de la Muzeul Național al Literaturii Române s-a bucurat și de participarea deputatului Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, precum și a altor oficiali și oameni de cultură, alături de un public numeros. O echipă a televiziunii române a fost, de asemenea, prezentă la acțiune.