Revista „Albanica” a ajuns la nr. 15
Ultima zi din august aduce un nou număr al revistei trimestriale cultural-științifice Albanica, editată de către Asociația Liga Albanezilor din România. Ajunsă la cea de-a 15-a apariție, Albanica se prezintă în fața cititorilor cu noi articole și studii de albanologie, dar și cu literatură albaneză și românească de cel mai înalt nivel.
În paginile numărului 15 se regăsesc nume precum Eqrem Çabej, Mitrush Kuteli, Lasgush Poradeci, Edith Durham, Ismail Kadare, Vlad Zografi, Luan Starova, Luan Rama, Theodor Codreanu, dar și materiale ale membrilor colegiului de redacție și ale colaboratorilor apropiați (Luan Topciu, Radu Săvulescu, Liviu Lungu, Marius Chelaru). Dossier-ul îi este dedicat artistei Genica Athanasiu, o celebră actriță de film româno-franceză, cu origini albaneze, iar medalionul îl are în centru pe bine cunoscutul scriitor Vlad Zografi.
„Revista Albanica își menține standardele pe care și le-a impus încă de la fondarea sa. Și în acest număr se regăsesc materiale clasice și contemporane din domeniul albanologiei, texte literare valoaroase și evocări importante pentru istoria comunității albaneze din România și a albanezilor, în general. Ne bucurăm că iată, chiar și după cele peste 3.500 de pagini deja publicate, Albanica își respectă programul și își onorează cititorii, contribuind, în continuare, la promovarea culturii albaneze și române”, a precizat directorul revistei, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu.
Revista Albanica, asemenea tuturor publicațiilor și volumelor editate de ALAR, este realizată cu sprijinul Guvernului României și se distribuie în mod gratuit, în primul rând către bibliotecile și instituțiile de cultură și de învățământ superior din România, Albania, Kosovo și diaspora albaneză. De asemenea, cititorii interesați pot regăsi revista și la standurile ALAR de la târgurile și saloanele de carte.
ALBANICA – nr. 15
CUPRINS
Luan Topciu, Editorial
Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză (VIII)
Marius Chelaru, Despre Albania și albanezi în Dobrogea
Dossier – Luan Rama: Genica Athansiu – o actriță celebră, mândră de originea ei
Eqrem Çabej, Relațiile albanezei în perioada sa istorică
Radu-Cosmin Săvulescu, Biserica Ortodoxă Albaneză, de la autocefalie la instaurarea regimului comunist
Edith Durham, Albania de sus: țara trecutului viu și legea ei (II)
Medalion – Vlad Zografi: Monodramă în română și albaneză. Sărută-mă! Më puth!
Mitrush Kuteli – Lasgush Poradeci, Corespondență
Ismail Kadare, Despre echilibru
Theodor Codreanu, Cezar Ivănescu și „teroarea istoriei”
Luan Starova, Guillaume Apollinaire și Faik Konica: o prietenie și cooperare cu spirit european și balcanic
Luan Topciu, Dorul / Malli – apropieri semantice