Baba Mondi în România, la invitația ALAR

Share

În perioada 24-28 iunie 2022, la invitația deputatului Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Camera Deputaților, Baba Mondi, conducătorul mondial al ordinului islamic bektași, cu centrul la Tirana, a efectuat o vizită în România. Apreciat atât în Albania, cât și la nivel global pentru promovarea culturii toleranței și dialogului inter-religios, Baba Mondi a avut, alături de deputatul Stoica, o serie de întrevederi cu personalități ale vieții religioase și politice din România și a vizitat obiectivele cele mai importante din istoria comunității albaneze de pe pământul românesc. Din suita Sanctității sale au mai făcut parte scriitorul și jurnalistul Fahri Balliu (cunoscut publicului din România prin cele patru cărți apărute în limba română) și reputatul gazetar albanez Ferdinand Samarxhi.

Vizita a început la Grand Hotel Continental din București, locul unde se găsește un bust al lui Ismail Qemali, fondatorul statului albanez modern, amplasat aici în amintirea șederii marelui patriot la București, în 1912, chiar înainte de a proclama, la Vlora, independența Albaniei. Delegația s-a deplasat ulterior la Biserica Luterană din București, acolo unde a fost întâmpinată de episcopul Daniel Zikeli și s-a recules la mormântul Principelui Wilhelm de Wied, nepotul reginei Elisabeta a României, cel care a fost, pentru scurtă vreme, în anul 1914, suveranul Albaniei independente.

În cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, Baba Mondi a fost primit la Palatul Patriarhiei de către Episcopul-vicar patriarhal PS Varlaam Ploieșteanul, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și a vizitat catedrala patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ulterior, delegația a adus un omagiu poetului național albanez, Naim Frashëri, un important membru al ordinului bektași, la bustul acestuia din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău).

Duminică, 26 iunie, însoțit de deputatul Stoica și de conducerea ALAR, Baba Mondi s-a aflat în Dobrogea. Prima oprire a fost în orașul Medgidia, la bustul marelui patriot albanez, medicul Ibrahim Themo, statuie amplasată în localitate de către Asociația Liga Albanezilor din România. Apoi, la Babadag, delegația a fost întâmpinată de deputatul Iusein Ibram, reprezentantul comunității turce din România și președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități naționale din Camera Deputaților, alături de muftiul Muurat Iusuf, liderul comunității musulmane din România. Obiectivul principal al vizitei la Babadag a fost reprezentat de mormântul lui Sarri Salltëk, o figură centrală în islamul balcanic și în bektașism, în particular. În a doua parte a zilei, delegația a vizitat și municipiul Constanța, un important centru istoric al comunității albaneze din România.

Luni, 27 iunie, ziua a început la Biserica „Sfântul Nicolae – dintr-o zi”, din centrul Capitalei, locul în care episcopul ortodox Fan Noli a slujit Sfânta Liturghie în limba albaneză, în anul 1911, în plină luptă de emancipare națională și religioasă. Apoi, delegația a fost primită de către Monseniorul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București și a vizitat Catedrala „Sfântul Iosif”. La orele prânzului, Baba Mondi și deputatul Bogdan-Alin Stoica au fost primiți la sediul Federației Comunităților Evreiești (FCER) din România de către deputatul Silviu Vexler, președintele FCER. La întâlnire a participat și muftiul Muurat Iusuf, iar delegația a vizitat și Templul Coral.

Vizita lui Baba Mondi în România s-a încheiat la Palatul Parlamentului, acolo unde a avut întrevederi cu deputatul Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților, precum și cu deputatul Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale.