„Albanica” – nr. 14

Share

Revista trimestrială cultural-științifică „Albanica”, editată de către Asociația Liga Albanezilor din România, a ajuns la numărul 14. În paginile acestui număr, cititorii vor putea regăsi, ca de obicei, articole clasice și contemporane, poezie și proză, autori albanezi și autori români. Printre personalitățile ale căror nume se regăsesc în cuprinsul numărului 14 al revistei „Albanica” se numără Guillaume Apollinaire sau Ismail Kadare, alături de autori precum Edith Durham, Grigore Brâncuș, Sabri Godo, Ilirian Zhupa, Octavian Soviany, Emilia Comișel, Radu Crăciun, Adrian Lesenciu, Marius Chelaru, Constantin Mohanu sau Cornel Niculae. Nu lipsesc nici textele membrilor echipei redacționale, Radu-Cosmin Săvulescu, Luan Topciu și Liviu Lungu.

Numărul 14 se deschide cu un text dedicat de Luan Topciu academicianului Grigore Brâncuș, mutat la cele veșnice în urmă cu puțină vreme, un savant care a adus importante contribuții în domeniul albanologiei și studiilor româno-albaneze. Medalionul poetic îi este dedicat renumitului scriitor albanez Ilirian Zhupa, iar printre temele abordate de articolele din cuprinsul revistei se regăsește opera a alți doi mari scriitori albanezi, legați de România: Adreni și Mitrush Kuteli. Acest număr este ilustrat cu lucrări aparținând artiștilor Rexhep Ferri, Omer Kaleshi, Aurel Acasandrei, Gentian Zeka și Ion Murariu.

La fel ca toate numerele precedente, și cel de-al 14-lea va ajunge, în cursul acestei veri, la cele mai importante biblioteci și instituții de cultură și de învățământ din România, Albania și alte state, precum și la oameni de cultură, interesați de domeniul albanologiei. Revista „Albanica” este realizată cu sprijinul Guvernului României și se distribuie gratuit de către ALAR, asemenea tuturor volumelor, publicațiilor și materialelor multimedia realizate de organizația noastră.

ALBANICA – nr. 14
CUPRINS

Luan Topciu, Academicianul Grigore Brâncuș s-a stins din viață
Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză (VI)
Marius Chelaru, Pagini despre un important scriitor albanez, Mitrush Kuteli, și activitatea sa în România
Grigore Brâncuș, Note în legătură cu postpunerea articolului definit
Radu Crăciun, Originea limbii albaneze reflectată în resturile de limbă iliră și tracă
Radu-Cosmin Săvulescu, Fan Noli și autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze
Edith Durham, Albania de sus: țara trecutului viu și legea ei
Emilia Comișel, O cercetare de folclor în R. Albania
Medalion, Iliran Zhupa
Ismail Kadare, Arta ca păcat. Despre pictura lui Omer Kaleshi
Sabri Godo, Gion (fragment din romanul „Skanderbeg”
Guillaume Apollinaire, Albanezul
Adrian Lesenciuc, Confluențe româno-albaneze
Octavian Soviany, Despre poezia lui Cezar Ivănescu
Luan Topciu, Asdreni (1782-1947) în contextul literaturii albaneze din România
Constantin Mohanu, Dramaturgia în opera lui Victor Eftimiu (II)
Cornel Niculae, Umbra generalului. Despre romanul „Fiicele generalului” al scriitoarei albaneze Mimoza Hysa