Asdreni, omagiat de ALAR la 150 de ani de la naștere

Share

Luni, 18 aprilie 2022, Asociația Liga Albanezilor din România a organizat, la Biblioteca Metropolitană București, un eveniment dedicat omagierii marelui scriitor și patriot albanez Asdreni (1872-1947), la 150 de ani de la nașterea acestuia. Invitați speciali la această acțiune au fost profesorul Neli Naço (Universitatea „Fan S. Noli” din Korça, Albania) și scriitorul și criticul literar Marius Chelaru (redactor-șef adjunct al revistei „Convorbiri literare” de la Iași). Evenimentul a fost moderat de Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR.

La acțiunea închinată scriitorului a participat și deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, precum și deputatul Iulius Firczak, reprezentantul minorității rutene din România, și subsecretarul de stat Radu Antohi.

Profesorul Neli Naço a făcut o prezentare generală a vieții și operei lui Asdreni, în contextul istoriei literaturii albaneze, dar și al renașterii naționale, mișcare în rândurile căreia scriitorul a fost extrem de activ, în special ca membru al comunității albaneze din București. Acest lucru a fost subliniat și de Dr. Luan Topciu, care a relatat și istoria imnului național albanez: Asdreni, impresionat de un poem al lui Andrei Bârseanu, l-a tradus și extins și, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, l-a propus corului bisericii albaneze din București. Această adaptare a devenit imnul național al Albaniei, până în ziua de astăzi. Scriitorul și criticul literar Marius Chelaru a vorbit despre rolul și locul lui Asdreni în istoria literaturii albaneze, accentuând în mod deosebit contribuțiile sale la dezvoltarea limbajului poetic albanez.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși membri ai comunității albaneze din București. De asemenea, a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Române.