Masă rotundă organizată de ALAR la Timișoara

Share

În perioada 30 martie – 4 aprilie 2022, la invitația deputatului minorității naționale albaneze, Bogdan-Alin Stoica, s-au aflat în România domnii Fahri Balliu (cercetător, jurnalist și scriitor) și Genci Muçaj (diplomat, consilierul Președintelui Albaniei pentru relații internaționale). Vineri, 1 aprilie, cei doi oaspeți, alături de deputatul Stoica și de domnul Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez, au fost prezenți la masa rotundă cu titlul „Căderea comunismului în România și în Albania: asemănări, deosebiri și evoluții”, organizată de ALAR și Memorialul Revoluției din Timișoara. Evenimentul a fost moderat de directorul Memorialului, domnul Gino Rado, și s-a bucurat de participarea domnilor deputați Iulius Firczak, din partea minorității rutene, și Ognean Cîrstici, din partea minorității sârbe din România. De asemenea, a fost prezent și subprefectul județului Timiș, Sorin Ionescu, precum și reprezentanți ai comunităților bulgară, cehă și slovacă.

Fahri Balliu a oferit Memorialului Revoluției și Instituției Prefectului Județului Timiș câte un exemplar din lucrarea sa „Sinistra doamnă”, publicată în limba română la editura Humanitas, și care tratează pe larg despre rolul și locul soției dictatorului albanez Enver Hoxha în peisajul comunismului din Albania. Directorul Gino Rado le-a oferit la rândul său invitaților câteva dintre publicațiile Memorialului.

Oaspeților din Albania și reprezentanților ALAR le-a fost oferit un tur al Memorialului Revoluției, de către directorul Gino Rado, în cursul căruia a fost evidențiat rolul și locul pe care l-a ocupat Timișoara în Revoluția română din 1989. De altfel, cei doi invitați speciali au mai rămas câteva zile în Banat, unde au vizitat o serie de obiective culturale, precum și câteva companii locale care s-au dezvoltat în rândurile minorităților etnice din regiune.