Volumul bilingv „Rod/Fryt”, de Cezar Ivănescu, a fost lansat la Târgul de Carte de la Tirana

Share

Sâmbătă, 20 noiembrie, sala ovală a Palatului Congreselor din Tirana a găzduit, în cadrul celei de-a XXIV-a ediție a Târgului de Carte, lansarea volumului bilingv de poezii „Rod/Fryt”, de Cezar Ivănescu, publicat la Editura OMBRA GVG din Tirana, în traducerea Dr. Luan Topciu.

Evenimentul a fost moderat de directorul editurii OMBRA GVG, domnul Gëzim Tafa, și s-a bucurat de prezența deputatului Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale în Parlamentul României, precum și a unor importanți oameni de cultură din Albania, printre aceștia numărându-se profesorul universitar Anila Mullahi, scriitorii Durim Çaça, Riza Braholli Mborja, scriitoarea și traducătoarea Ana Kove sau Petrit Ymeri, președintele Asociației Editorilor din Albania. Scriitorul Riza Braholli Mborja a oferit și un moment cu totul special, recitând una dintre poeziile lui Cezar Ivănescu, în limba albaneză.

Toți vorbitorii au apreciat în mod deosebit apariția editorială, scoțând în evidență atât genialitatea poeziei lui Cezar Ivănescu (1941-2008), cât și calitatea traducerii lui Luan Topciu. De altfel, și deputatul Bogdan-Alin Stoica l-a felicitat pe traducător pentru contribuția majoră la promovarea lui Cezar Ivănescu, atât în România, cât și în Albania și a subliniat că întreg anul 2021 a fost dedicat acestui mare scriitor de către ALAR, care a organizat mai multe evenimente și a produs și un serial documentar dedicat poetului. Deputatul Stoica a reamintit că Cezar Ivănescu, deși aparține în mod evident culturii române, a fost originar din Albania, pe linie maternă, și și-a iubit și respectat aceste rădăcini.

Dr. Luan Topciu a vorbit și despre experiența contactului personal cu Cezar Ivănescu, despre vizita pe care au întreprins-o împreună în Albania, cu puțin timp înainte de moartea scriitorului. De asemenea, coordonatorul Centrului Cultural Albanez a arătat că ALAR și-a asumat tocmai rolul de a scoate în evidență legăturile extraordinare dintre popoarele român și albanez și, totodată, și-a asumat și rolul de a crea noi punți de comunicare, în particular în plan cultural. Personalitatea și opera remarcabilă a lui Cezar Ivănescu reprezintă, indubitabil, un astfel de element de legătură.

Un reportaj video pe larg despre lansarea de la Tirana, precum și despre evenimentul similar de la Korça, programat pentru luni, 22 noiembrie, va putea fi urmărit pe canalele online ale ALAR cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.