„Zilele Culturii Albaneze” – ediția a III-a

Share

Asociația Liga Albanezilor din România are bucuria să organizeze, după un an de întrerupere, o nouă ediție a manifestărilor grupate sub titlul „Zilele Culturii Albaneze”. Această a treia ediție se va desfășura la București și Constanța, în perioada 26-30 octombrie 2021, și va presupune, ca de obicei, un program variat de evenimente și întâlniri, cu stricta respectare a regulilor și măsurilor de protecție impuse de perioada pe care o traversăm.

Manifestările vor debuta marți, 26 octombrie, cu începere de la orele 19.00, la Universitatea Națională de Muzică București, acolo unde va avea loc un recital extraordinar de lied-uri. Vor putea fi ascultate, în premieră, lied-urile premiate la Concursul Internațional de compoziție „George Ștephănescu”, organizat de ALAR, în parteneriat cu Asociația Arefu și Editura Muzicală Grafoart, precum și compoziții ale lui George Ștephănescu.

Miercuri, 27 octombrie, cu începere de la orele 14.00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va găzdui un recital de muzică clasică și poezie albaneză, în traducere românească.

Joi, 28 octombrie, de la orele 17.00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, va fi prezentată publicului dobrogean lucrea Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent, de Dr. Luan Topciu. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere la care vor lua parte scriitori și critici literari de renume.

Vineri, 29 octombrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța va avea loc, de la orele 14.00, vernisajul unei expoziții de fotografie, aparținând unor tineri artiști constănțeni: Anastasia Lungu (membră a unei familii cu origini albaneze) și Ștefan Simion.

Cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Albaneze se va încheia sâmbătă, 30 octombrie 2021, cu o serie de întâlniri și vizite pe care delegația ALAR le va efectua în Dobrogea, în localitățile de importanță istorică pentru comunitatea albaneză din România.

În anul 2018, Asociația Liga Albanezilor din România a inaugurat o manifestare de mare anvergură, sub titulatura de „Zilele Culturii Albaneze”. În toamna acelui an, la Craiova a fost dezvelită statuia lui Skanderbeg, eroul național al poporului albanez, au avut loc întrevederi între oficialii din România și Albania, iar publicul a luat parte la recitaluri muzicale și poetice, expoziții de fotografie și chiar la o piesă de teatru a lui Victor Eftimiu, montată în albaneză de Teatrul „Petro Marko” din Vlora.

În anul 2019, cea de-a doua ediție a „Zilelor Culturii Albaneze” s-a derulat tot la Craiova și a avut în centru un grandios concert de muzică simfonică, susținut de Filarmonica „Oltenia” din Craiova, alături de artiști români și albanezi. De asemenea, au avut loc lansări de carte, recitaluri de muzică și poezie, o expoziție de pictură și o serie de dialoguri între invitații din Albania și reprezentanții autorităților și instituțiilor de cultură din România.