Ecou impresionant produs de lansarea volumului „Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent”, de Dr. Luan Topciu

Share

După lansarea găzduită de Palatul Parlamentului din București (detalii aici), la 23 septembrie, presa din Albania și din Diaspora albaneză a scris pe larg despre volumul „Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent”, de Dr. Luan Topciu. Pe lângă aprecierile la adresa autorului și a demersului său unic în peisajul ultimelor decenii, jurnaliștii subliniază recunoștința pe care albanezii de pretutindeni trebuie să o manifeste față de statul român, al cărui sprijin a făcut posibilă nu doar apariția lucrării, ci în general promovarea culturii și identității comunității albaneze din România.

Cotidianul albanez MAPO a publicat, pe prima pagină a ediție din 27 septembrie, materialul cu titlul „Apreciere – Româina onorează opera și contribuția lui Luan Topciu”, reliefând participarea la evenimentul de lansare a reprezentanților celor mai importante autorități și instituții ale statului Român. În același cotidian, renumitul scriitor albanez contemporan, Visar Zhiti, salutase apariția lucrării încă din cursul verii acestui an, scriind: „ Această istorie a literaturii albaneze este mai importantă decât istoria luptelor, dat fiind că ea este istoria sufletului și creației, cu alte cuvinte, este istoria identității, care începe cu vremurile îndepărtate ale limbii albaneze (…)”.

Cotidianul Fjala a titrat, de asemenea pe 27 septembrie, „Istoria literaturii albaneze” la Parlamentul României, iar jurnalistul Erald Shulla a numește momentul „o veste frumoasă și importantă”, accentuând legăturile străvechi dintre români și albanezi, precum și preocuparea și sprijinul acordat de Guvernul României minorităților naționale. Faptul că oficialitățile române au onorat cum se cuvine apariția lucrării este evidențiat și de ziarul 55 de la Tirana.

Presa din Diaspora albaneză a avut și ea reacții imediate. Începând cu gazeta Diaspora Shqiptare și continuând cu renumitele publicații Dielli (Statele Unite ale Americii), Voal (Elveția), Bota sot (Prishtina) sau Fjala e lire (Marea Britanie), presa Diasporei a acordat spații ample lucrării lui Luan Topciu, activității Asociației Liga Albanezilor din România, dar și climatului extraordinar oferit de România pentru conservarea și promovarea identității naționale a comunităților minoritare. De pildă, Bota sot scrie: „ România este deja o țară a Uniunii Europene, care se dezvoltă și progresează economic, dar și ca democrație, cultură și în modul cum construiește relațiile cu celelalte țări, vecine sau nu…”. Jurnaliștii Diasporei nu uită să amintească numele înalților oficiali care au participat la lansarea de la Palatul Parlamentului, precum și pe cele ale scriitorilor Mihai Firică și Marius Chelaru, care au vorbit despre lucrare în cadrul evenimentului.

Oferim mai jos celor interesați o colecție de link-uri către articolele publicate în presa din Albania și din Diaspora.