Delegația ALAR a vizitat comunitatea aromână din Korça

Share

În cadrul vizitei de lucru derulate în această săptămână în Republica Albania, delegația Asociației Liga Albanezilor din România a făcut o vizită la Korça, oraș de mare importanță istorică și culturală aflat în sud-estul țării, dar și centru al comunității aromâne din Albania.

Reprezentanții ALAR s-au oprit la Biserica aromână „Schimbarea la Față (Sfântul Sotir)”, acolo unde deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost primit de către doamna Mirela Veriga, președinta Asociației Aromânilor din Municipiul Korça, fiica regretatului preot paroh Dumitrache Veriga.

De asemenea, delegația ALAR a adus un omagiu părintelui Haralambie Balamaci (1863-1914), cunoscut și drept papa Lambru, al cărui bust a fost recent amplasat în parcul din fața bisericii. Cleric ortodox aromân, iubit și apreciat în egală măsură și de albanezi, papa Lambru a fost un martir al luptei pentru drepturile aromânilor, fiind asasinat de antarții greci (trupe militare neregulate), în anul 1914. Reprezentații ALAR au vizitat și ruinele școlii aromânești din Korça, înființată de același părinte Balamaci, în anul 1885.

În încheierea vizitei, deputatul Bogdan-Alin Stoica i-a oferit doamnei Mirela Veriga mai multe produse editoriale și multimedia ale Asociației Liga Albanezilor din România, printre care și exemplare din albumul „Muzică tradițională albaneză”, în interpretarea lui Gjergji și Ionela Mani. Momentul a fost unul cu o semnificație deosebită, întrucât începuturile muzicale ale lui Gjergji Mani, acum solist de operă stabilit în București, se leagă de strana bisericii din Korça.