Orașul Pogradec, un reper important pe harta relațiilor româno-albaneze

Share

Delegația ALAR aflată în vizită de lucru în Albania a ajuns la Pogradec, oraș din sud-estul Albaniei, încărcat de istorie și de cultură, care beneficiază și de un cadru natural excepțional, pe malul lacului Ohrid. În dimineața zilei de joi, 20 mai, reprezentanții Asociației au fost întâmpinați la Primăria orașului Pogradec de către edilul-șef, domnul Ilir Xhakolli, și de către doamna viceprimar Entela Gusho. Orașul Pogradec este înfrățit cu municipiul Craiova, încă din anul 1999.

În cadrul discuțiilor, Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez, a făcut o prezentare a activităților derulate de ALAR pentru promovarea culturii albaneze în România. De asemenea, Dr. Radu Săvulescu, Directorul executiv al ALAR, a subliniat rolul și locul albanezilor ajunși în România din zona orașului Pogradec în istoria comunității albaneze de la nord de Dunăre. Primarul Xhakolli a adresat felicitări deputatului Bogdan-Alin Stoica pentru realegerea în funcție și pentru întreaga activitate a organizației.

Însoțiți de domnul Budjon Xhelo, consiler local pentru relații externe, reprezentanții ALAR au vizitat Galeria de Artă, acolo unde au admirat o expoziție a artistului plastic Gentian Zeka, ale cărui lucrări au fost expuse prin intermediul ALAR și în România. Acest moment a prilejuit o reîntâlnire pictorul Zeka, deputatul Stoica lansându-i și invitația de a reveni cu o expoziție în România.

Delegația ALAR a vizitat și zonele recent reamenajate din centrul orașului Pogradec, acolo unde se află statuile scriitorilor Lasgush Poradeci și Mitrush Kuteli, două nume importante ale literaturii albaneze, care au activat în România și au jucat un rol de seamă în istoria comunității albaneze locale.