Hashim Memish (1939-2021), un atlet albanez al meleagurilor românești

Share

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) și deputatul Bogdan-Alin Stoica își exprimă regretul pentru trecerea la cele veșnice a renumitului cofetar și bragagiu Hashim Memish (1939-2021) din Slatina, una dintre figurile cele mai populare ale comunității albaneze din România postbelică.

„Am primit cu mare tristețe vestea morții domnului Hashim Memish, unul dintre reprezentanții de seamă ai comunității albaneze din România. Familia Memish și cofetăria Atletul albanez reprezintă, fără îndoială, nu doar simboluri ale prieteniei istorice româno-albaneze, ci și ale rezistenței în fața vicisitudinilor vremurilor. Hashim Memish a dat dovadă de acea tenacitate atât de specifică neamului albanez și a reușit să-și lase o puternică amprentă în istoria comunității noastre. Condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace”!

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Braga, înghețata, halvița sau baclavaua care i-au încântat pe clienții care treceau pe la Atletul albanez, din urbea de pe malul Oltului, sunt tot la fel de celebre precum personalitățile care au trecut pragul familei Memish, de-a lungul ultimelor decenii: șefi de state, precum Charles de Gaulle sau Nicolae Ceaușescu; diplomați, precum James Rosapepe, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii; oameni de cultură, ca Amza Pellea, Nicu Constantin sau Doina Badea; personalități ale vieții sportive, precum Ilie Balaci sau Gheorghe Hagi etc.

În ultimii ani, presa din România a acordat spații largi lui Hashim Memish și Atletului albanez, o recunoaștere nu doar pentru calitatea produselor sale, ci și pentru determinarea și perseverența cu care familia Memish a reușit să-și conducă mica afacere chiar și prin tulburile vremuri comuniste.