Revista „Albanica” a ajuns la numărul 8

Share

Revista cultural-științifică „Albanica”, editată de către Asociația Liga Albanezilor din România, a ajuns la numărul 8, acoperind astfel doi ani de apariții. Și în acest număr, cititorii vor putea găsi în paginile reviste texte clasice și actuale, aparținând atât unor personalități ale albanologiei și culturii albaneze, cât și unor cercetători și autori contemporani.

„Avem bucuria și onoare ca în acest număr al revistei Albanica să regăsim nume precum profesorul Aurel Candrea, scriitorii Ismail Kadare și Ernesto Sabato, eruditul ieromonah arbăreșt Nilo Borgia, dar autori contemporani, precum Dorian Koçi, Stoica Lascu, Manuela Nevaci, Besnik Mustafaj, Marius Chelaru sau Liviu Lungu. Desigur, sunt prezente și texte ale membrilor colegiului nostru de redacție, precum și dossier dedicat actorului albanez de renume european, Aleksandër Moisiu. Suntem convinși că și acest număr se va ridica la standardele cu care ne-am obișnuit cititorii”, a declarat redactorul-șef al revistei, Dr. Luan Topciu.

Cel de-al 8-lea număr al revistei Albanica are peste 250 de pagini și este ilustrat color cu lucrări ale artistului albanez Guri (Petraq) Madhi (1921-1988), al cărui nume este purtat astăzi de Galeria de Artă din Korça. Printre celelalte ilustrații care îmbodobesc revista se numără lucrări ale artiștilor plastici Aurel Acasandrei, Agron Bregu, Gheorghe Iliescu-Călinești, Tudor Meiloiu, Valentina Dinu, Traian Brădean, Nicolae Ionescu, Ion Murariu și Ion Nedelcu. Multe dintre lucrări au fost puse la dispoziția redacției prin bunăvoința domnului Nicolae Ionescu.

Revista Albanica este distribuită în mod gratuit către cele mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, Albania și Kosovo, precum și către profesori și cercetători de renume. De asemenea, revista ajunge și pe rafturile bibliotecilor județene și universitare din România.

Albanica – nr. 8
CUPRINS


Luan Topciu, Paradigmele exilului
Stoica Lascu, N. Iorga și albanezii în anii de înfăptuire a shtetit shqiptar (1912-1915)
Dorian Koçi, Edward Lear în teritoriile Albaniei de astăzi, la mijlocul secolului al XIX-lea
Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză
Dossier – Aleksandër Moisiu
Prof. Dr. Ion Aurel Candrea, Limba albaneză în raporturile ei cu limba română
Manuela Nevaci, O cercetare sociolingvistică asupra dialectului aromân (ASAR)
Cezar Ivănescu – Viorel Ilișoi, Kagemusha. Șapte zile cu Cezar Ivănescu
Nilo Borgia, Pericopă evanghelică în limba albaneză din secolul al XIV-lea, dintr-un manuscris grec de la Biblioteca Ambroziană
Radu-Cosmin Săvulescu, Creștinismul albanez între Orient și Occident. Regnum Albaniae (Mbretëria e Arbërisë)
Ernesto Sabato, Vizita în Albania
Medalion Nichita Stănescu, Poezii
Ismail Kadare, Noaptea sfinxului
Besnik Mustafaj, Vară fără întoarcere
Luan Topciu, Morfologia sufletului, introducere
Marius Chelaru, O privire asupra Albaniei