Vlora. A fost dezvelit bustul lui Isa Boletini
- Școala în pandemie – o temă de maximă importanță
- Shkolla në pandemi – një temë me rëndësi të jashtëzakonshme
- Promovim libri në Muzeun Kombtar të Letërsisë Rumune
- Vlora. A fost dezvelit bustul lui Isa Boletini
- Kastriot Dervishi – Un conflict fără pace pentru Albania: războiul italo-grec
- Albanezii și răscoala lui Tudor Vladimirescu
- Italienii și eliberarea Albaniei
- Sfârșitul lui Mirash Ivanaj
- Minoritățile din Kosova și patrimoniul cultural comun
- Biblioteca Națională din Kosova aniversează 75 de ani
- Prof. univ. Sorin Paliga – Albanezii – un popor „enigmatic”?
- Thanas Medi, tradus și în limba română
- Poezie albaneză de azi – Bardhyl Londo
- Dr. Dan Toma Dulciu – Mihai Eminescu, la Viena, acum 150 ani
- Folclorul din nord, apreciat la superlativ de președintele țării
- Copiii transhumanței au început școala: Păstoritul, o tradiție perenă a lumii arhaice
- Pastila pentru suflet 1 Octombrie – prăznuirea Sfântului Ioan Cucuzel – voce îngerească
- Ismail Kadare despre pacea interreligioasă din Albania
- Poveștile comunității: Albanezii din România în perioada interbelică
- Turismul albanez. Propuneri pentru anul viitor Saranda, „ochiul albastru” a Mării Ionice
- Relația Maicii Tereza cu Albania și regimul comunist de la Tirana
În ziua de 28 septembrie, la Muzeul Independenței din orașul albanez Vlora, a fost dezvelit bustul eroului național Isa Boletini, operă a sculptorului kosovar din Mitrovica, Sabri Behramaj. Bustul a fost dăruit muzeului de către artist și urmează să îmbogățească fondul de exponate al așezământului. La evenimentul desfășurat în cadrul Zilelor Europene ale Moștenirii Culturale au fost prezenți primarul orașului, Dritan Leli, prefectul raionului, Flamur Mamaj, directorul muzeului, Bebi Dobi, politicieni locali, oameni de cultură și ziariști, precum și cetățeni ai acestui oraș istoric. La dezvelirea bustului a participat și autorul acestuia, sculptorul Savri Behramaj. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național al Independenței, în colaborare cu Direcția Raională a Moștenirii Culturale Vlora. Discursurile celor prezenți au evidențiat activitatea patriotică a lui Isa Boletini, precum și contribuția acestuia la desfășurarea evenimentelor care au dus la actul istoric de la 28 noiembrie 1912, ziua Independenței Albaniei.
Muzeul Independenței a fost inaugurat la 28 noiembrie 1962, cu ocazia sărbătorii a 50 de ani de la momentul declarării independenței Albaniei. Clădirea însăși a așezământului are o deosebită valoare istorică, deoarece aici a fost arborat pentru prima oară drapelul Albaniei independente și tot aici, vreme de șase luni, a funcționat primul guvern, condus de Ismail Qemali. Din biografia istorică a clădirii mai menționăm faptul că tot aici a fost sărbătorită prima aniversare a Independenței, în anul 1913, iar din 1936 și până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, instituția a funcționat ca muzeu național. Muzeul actual are în colecțiile sale documente, fotografii și obiecte originale care arată eforturile și sacrificiile făcute de poporul albanez pentru a-și căpăta independența. În interior pot fi vizitate cabinetul de lucru al primului ministru și sala de consiliu în care se desfășurau ședințele primului guvern provizoriu condus de Ismail Qemali, steaguri originale ale detașamentelor de răsculați și alte relicve istorice. Muzeul a fost renovat în ultimii ani printr-un proiect al guvernului albanez.
Isa Boletini – comandant al forțelor albaneze de guerillă, participant la Liga Albaneză de la Prizren. Născut la Boletin (Kosova), la 15 ianuarie 1864, decedat la Podgorica (Muntenegru), la 24 ianuarie 1916. A participat la insurecțiile albaneze contra Imperiului Otoman din 1910 și 1912 și a fost prezent la evenimentul de la Vlora, din 28 noiembrie 1912. În fruntea detașamentului care l-a însoțit, a fost comandantul luptătorilor kosovari care au asigurat protecția guvernului Ismail Qemali. A pierit ucis de forțele muntenegrene patru ani mai târziu. A fost decorat de guvernul Republicii Kosova, ca “Erou al Poporului”, în anul 2010.
(Sursa: Agenția Telegrafică Albaneză – ATA)
Marius Dobrescu