Pastila pentru suflet 1 Octombrie – prăznuirea Sfântului Ioan Cucuzel – voce îngerească

Share

În fiecare an, la 1 octombrie, este prăznuit Sfântul Ioan, cunoscut după porecla sa ca Ioan Cucuzel (1280-1360). Locul nașterii sale este orașul Dyrrachium, actualul Dürres, din Albania. Deoarece la data nașterii sale zona se afla sub influența Țaratului româno-bulgar, în unele surse găsim că locul nașterii sale s-ar afla în Bulgaria. Se cunosc foarte puține lucruri despre copilăria sa în actuala Albanie. Unii cercetători îl consideră albanez, alții bulgar, alții vlah (aromân), iar în unele studii găsim că tatăl său era albanez, iar mama bulgăroaică. Dacă asupra originii sale nu există consens între specialiști, în schimb toți subliniază aptitudinile sale deosebite în ceea ce privește muzica. La fel de sigur este că s-a născut într-o familie cu posibilități financiare, căci, rămânând orfan de tată, mama sa l-a trimis la școlile de psaltică din Constantinopole, sub îndrumarea profesorilor celebri din capitala Imperiului. Aici a fost remarcat de împărat, care l-a făcut casnic al său și în curând l-a învestit cu titlul de șef al ceremoniilor festive de la palat.

Nu se știe cât a rămas Sf. Ioan la palatul imperial și nici care a fost cauza plecării sale; se spune însă că nu a fost de acord să se căsătorească cu cea pe care i-o sortise împăratul.  Profitând de vizita unui călugăr din Sf. Munte Athos, a plecat, pe ascuns, cu acesta. Ajuns la mânăstirea Marea Lavră, a intrat în mânăstire ca novice și a primit ascultarea de păstor de capre. Într-o zi, pe când credea că este singur în tot cuprinsul pășunii, a început să cânte. Dar a fost auzit de un călugăr care, impresionat fiind de vocea sa, a anunțat imediat egumenul mânăstirii, aflându-se astfel cine este monahul străin. Temându-se de repercusiuni, egumenul a făcut un drum special la Constantinopole, aducând la cunoștința împăratului prezența la mânăstire a lui Ioan și mijlocind pentru acesta milă și iertare, date fiind noua sa viață, monahală și calea mântuirii pe care acesta pășise. Aprecierea talentului său s-a materializat prin primirea conducerii stranei mânăstirii. Aici cânta cu multă jertfelnicie, iar la sfârșitul unei privegheri, Maica Domnului – ocrotitoarea Sfântului Munte, i-a apărut ca în vis, mulțumindu-i și îndemnându-l să nu se oprească niciodată din cântarea imnelor de slavă. După această minune, Sf. Ioan a depus ca ofrandă un ban de aur la icoana Maicii Domnului de aici, care de atunci se cheamă cucuzelița. Altă dată, chemată de rugăciunile fierbinți ale acestuia, manifestate prin cântări îngerești, Maica Domnului l-a vindecat de o boală de picioare datorată statului îndelungat la strana bisericii. Sf. Ioan a construit lângă mânăstire chilia închinată Sf. Arh. Mihail și Gavril. Aici s-a retras în liniștea necesară studiului, scriind multe imne, stihuri, tropare, condace etc., alcătuind cărți de slujbă și de cântare în sistemul muzical cucuzelian (kalofonic). Datorită noilor semne, sistemul său exprimă mai bine caracterul melodic bizantin. Darurile cu care Dumnezeu l-a înzestrat nu au fost pentru el motiv de mândrie. Este cunoscut pentru modul său modest de viețuire (mâncarea simplă i-a adus supranumele de cucuzel – derivat din numele grec al fasolei). Ca semn al vieții sale curate, precum cei bineplăcuți lui Dumnezeu, și-a cunoscut dinainte, în vedenie, ceasul trecerii la ceruri.

În orașul său natal, Dürres, o școală de muzică bisericească îi poartă numele, iar ca o recunoaștere a importanței muncii sale pentru patrimoniul cultural internațional, un golf din Insulele Shetland de Sud, Antarctica, poartă numele de Kukuzel.

pr. Gruia-Mihail Zamfirescu
Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, București

Series Navigation<< Copiii transhumanței au început școala: Păstoritul, o tradiție perenă a lumii arhaiceIsmail Kadare despre pacea interreligioasă din Albania >>