Folclorul din nord, apreciat la superlativ de președintele țării

Share

Aflat într-o vizită de lucru în zona de nord a Albaniei, președintele Ilir Meta a avut o întâlnire cu personalități locale care activează în domeniul etnografiei, folclorului și muzicii populare. Este vorba despre ținutul Dibra, una dintre regiunile albaneze care, prin personalitățile marcante care au plecat de aici, și-a adus o contribuție însemnată la independența și evoluția istorică a țării. Primul popas făcut de președintele Meta a fost la Muzeul de Istorie al Kastrioților, din Sina, după care șeful statului albanez s-a întâlnit cu localnicii din satul Zall Dardha, unde a depus o coroană de flori la Obeliscul “Sfatul de la Dardha-1921”. În cursul vizitei în această localitate, Ilir Meta a fost însoțit de primarul comunei, Dionis Imeraj, prefectul județului, Nexhbedin Shehu, autorități locale și reprezentanți ai forțelor politice din zonă. Evenimentul a fost urmat de un concert festiv pus în scenă de organizația patriotică “Sfatul de la Zall Dardha”, iar la final, președintele a oferit ordine și medalii celor mai activi membri ai comunității artistice de aici.

În discursul său, Ilir Meta a declarat că se simte onorat să se afle în această localitate, în satul cu o istorie bogată a luptei pentru libertate, care este, în același timp, ținutul unor artiști, rapsozi și dansatori cunoscuți și apreciați în întreaga țară. “Voi, ca și toți ceilalți dibrani, ați fost de-a lungul istoriei mândri apărători ai patriei și steagului național. Se pare că Dumnezeu, împreună cu frumusețile naturii, a sădit în locuitorii acestor ținuturi cele mai alese virtuți!”, a spus Meta. “Crescuți la poalele muntelui Korab, fiii acestor locuri au luat de la acest munte măreț calitatea de a rezista și a sta cu fruntea sus, calități pe care și le-au sădit în caracterul și sufletul lor. Ținutul vostru a fost mereu leagănul luptelor patriotice pentru libertate, dar și al unei unice identități culturale”, a adăugat președintele albanez. “Ansamblul vostru, «Kuvendi» (Sfatul), pe care l-am aniversat la împlinirea a 70 de ani, este o puternică reflectare a spiritului vostru patriotic, artistic, al valorilor culturale și al modului cum știți să păstrați în versuri, cântece, dansuri și costume populare istoria măreață a acestor ținuturi. Apreciez în mod deosebit longevitatea ansamblului, succesul și vitalitatea grupului vostru artistic! Rezistând în timp, acest ansamblu reprezintă un măreț simbol al păstrării și perfecționării folclorului albanez”, a mai spus președintele Meta.

 “Vreau astăzi să vă felicit pentru activitatea societății voastre artistice și, în mod special pe președintele acesteia, Neshat Ndreu, pe conducătorul artistic, Xhelil Hyseni, pe colaboratorul vostru fidel, Muharrem Gjoka, la fel ca și pe toți cântăreții, dansatorii și instrumentiștii ansamblului ‘Kuvendi i Zall Dardhës’. Cu un an în urmă, v-am acordat titlul ‘Naim Frashëri’ și v-am promis că ne vom întâlni din nou! Și mi-am zis că ar fi cel mai bine s-o facem aici, la Zall-Dardha, unde se află chiar sursa talentelor voastre, pentru a ne arăta aprecierea față de unii dintre cunoscuții voștri artiști!”, a încheiat Meta.

În încheierea momentului solemn, șeful statului albanez a acordat Titlul de “Cavaler al Ordinului Skanderbeg” lui Qerim Sula (postmortem) și d-nei Liri Jushi (Rasha), iar Titlul de “Mare Maestru” lui Sherif Dervishi, Xhelal Cerpja (postmortem), Shaban Mziu, Sajhe Poleshi, Xhelil Ymeraj, Lutfi Ndreu și Halil Rama. Titlul “Pentru Merite Civile Deosebite” le-a fost acordat artiștilor Neshat Ndreu și Agim Cani.

Maria Oprea

Series Navigation<< Dr. Dan Toma Dulciu – Mihai Eminescu, la Viena, acum 150 aniCopiii transhumanței au început școala: Păstoritul, o tradiție perenă a lumii arhaice >>