Sărbătoarea musulmană Așura

Share

Începând din a zecea zi a primei luni (Muharrem) din calendarul Islamic (28 august), se sărbătorește începutul lunii Așura (Așure). În această zi, musulmanii țin post, iar femeile pregătesc așure, un dulce alcătuit din cel puțin nouă feluri de cereale, fructe, arpacaș și zahăr. Acest desert este împărțit apoi la 7 sau 9 case. Prepararea desertului așure are vechi rădăcini, fiind creat încă din perioada profetului Noe (Nuh). După potop, Arca a acostat la mal, iar cei care s-au aflat în ea s-au dus în căutarea hranei. Până s-au întors, Profetul Noe le-a pregătit o gustare făcută din cerealele rămase pe arcă (un pumn de grâu, un pumn de porumb, un pumn de fasole… etc.). În ziua a zecea a lunii Muharrem, Hüsein (nepotul lui Muhammad; cel de-al treilea Imam și succesorul de drept al Profetului, n.n.) a căzut erou la Kerbala, această zi devenind astfel zi de doliu.

Așure este sărbătorită și de musulmanii din Albania.

Cum se prepară

Ingrediente: 1 kg de arpacaș, 1 kg zahăr, 1/2 kg năut, 1/2 kg fasole, 1/2 kg stafide, 1 cană de smochine uscate (tăiate mărunt), 1 cană de caise uscate, 1/2 kg prune uscate, porumb fiert, 3 mere tăiate mărunt, nuci (tăiate mărunt sau pisate). Cu o seară înainte se fierb arpacașul, fasolea, năutul, iar stafidele se lasă la înmuiat tot cu o seară înainte. Toate ingredintele fierte și răcite se toarnă într-un vas mare și se amestecă cu apă și zahăr. Înainte de servire se presară nucile pisate sau tăiate.

Prof. Vildan Bormambet Mustafa,
Uniunea Democrată Turcă din România

Series Navigation<< Pastila de suflet: O icoană a Maicii Domnului ocrotitoare a ortodocșilor din AlbaniaIsmail Kadare despre pacea interreligioasă din Albania (1) >>