Parlamentul Republicii Macedonia de Nord a acordat votul de investitură noului guvern macedonean condus de Zoran Zaev, în care se află șase miniștri proveniți din Uniunea Democratică pentru Integrare (partid albanez).

Share

În cursul serii de 29 august, deputații macedoneni au acordat votul de încredere – cu 62 de voturi pro din 120 – guvernului condus de social-democratul Zoran Zaev. În cuprinsul discursului său din plenul parlamentului, Zaev a afirmat că pentru cabinetul pe care-l conduce o importanță majoră o au măsurile anticriză și intensificarea luptei cu crima organizată și corupția. “Înlăturarea consecințelor pandemiei Covid‑19 și întoarcerea la nivelul precedent de creștere economică vor fi prioritățile guvernului. ș…ț Legile din sfera justiției au fost deja aprobate și acum e momentul pentru implementarea lor rapidă și eficace. Vom acționa pentru un sistem juridic în care cetățenii să aibă încredere; care să ofere dreptate tuturor, în mod efectiv, transparent și responsabil”, a declarat Zaev. Președintele Parlamentului european, David Sassoli, l‑din sfera justiției au fost deja aprobate și acum e momentul pentru implementarea lor rapidă și eficace. Vom acționa pentru un sistem juridic în care cetățenii să aibă încredere; care să ofere dreptate tuturor, în mod efectiv, transparent și responsabil”, a declarat Zaev. Președintele Parlamentului european, David Sassoli, l-a felicitat pe premierul macedonean cu prilejul “realegerii sale”. Mesajul lui Sassoli, transmis pe Twiter, subliniază “marile progrese făcute de țara d-voastră pe calea aderării la Uniunea Europeană”, iar în acest sens Parlamentul european “va fi mereu un susținător convins al acestei căi”.

Uniunea Democratică pentru Integrare – cel mai mare partid politic albanez din Macedonia de Nord – deține în noul guvern macedonean șase portofolii, după cum urmează:

– Fatmir Besimi – ministrul Finanțelor

– Kreshnik Bekteshi – ministrul Economiei

– Bujar Osmani – ministru de Externe

– Naser Nuredini – ministrul Mediului

– Arijanit Hoxha – ministrul Agriculturii

– Jeton Shaqiri – ministru pentru Informatizare și Administrație

Cine sunt albanezii din Macedonia?

Cea mai mare parte a populației albaneze din Macedonia, este masată în nordul acestei țări. Procentul acesteia în totalul populației este de circa 25-30%. Statisticile otomane din anii 1912-1913 vorbesc despre mari concentrări de populație alba­neză în Macedonia în zonele: Tetova, Skopje, Dibra, Kumanova, Kërcova, Ohrid, Prilep, Resnjë și Manastir, unde trăiau circa 230.357 de albanezi. Recensământul din 1921 nu oferă date despre numă­rul acestei populații, în vreme ce, în 1948, surse oficiale afirmă că în Macedonia se aflau 197.524 albanezi.

Recensământul din 1953 oferă, pentru Macedonia de Nord, cifra de 162.524 albanezi (este perioada în care guvernul comunist de la Belgrad a organizat strămutarea forțată a populației de origine albaneză în Turcia). Statisticile din anul 1994 menționează cifra de 441.104 de albanezi, iar în cele din 2001-2002, numărul albanezilor s-ar ridica la 509.038 persoane.  Comunitățile cu cea mai densă populație albaneză sunt: Jelina (99,2%), Likova (97,4%), Bogovina (95,2%), Haracina (93,8%), Saraji (91,5%), Tearca (84,4%), Vrapcishti (83,1%), Tetova (70,3%) și Gostivar (66,7%).

Câteva orașe macedonene importante, cum ar fi Gostivar și Struga, au în fruntea administrației etnici albanezi.

Mira Skënderi

Series Navigation<< Albanica nr. 7 – një botim i ri nga Shtëpia Botuese AsdreniZiua Internațională a Persoanelor Dispărute >>