Kadare și “Diminețile la cafeneaua Rostand”

Share

Așezat în colțul lui obișnuit din cafeneaua Rostand, scriitorul trece în revistă câteva momente remarcabile ale vieții sale, căci volumul “Diminețile la cafeneaua Rostant” nu este altceva decât o culegere de amintiri, scrisori, sinopsisuri, însemnări și portrete pe care marele scriitor le pune pe hârtie, începând cu ziua în care a părăsit Albania comunistă pentru a se stabili în Franța. Relația sa cu Parisul este extrem de complicată, mărturisește el, povestind despre primele contacte cu Orașul Luminilor și ajungând cu destăinuirile până în zilele noastre. Volumul conține câteva portrete remarcabile, cum este cel al regizorului grec Kostas Gavras sau al maestrului de balet Angjelin Preljocaj, o evocare delicată a poetului albanez Frederik Rreshpja, un eseu asupra traducerilor din Macbeth… Și nu numai atât. 

Volumul “Diminețile la cafeneaua Rostand”, în versiunea românească a reputatului traducător Marius Dobrescu, va apărea în toamna aceasta la editura Humanitas. O apariție editorială remarcabilă.

Luiza Qerreti

Series Navigation<< Proză albaneză de azi – Mehmet Kraja: Astrologul„De la vlădică la opincă” – Opincile și originea lor străveche >>