Kadare și “Diminețile la cafeneaua Rostand”
- „Sperăm ca alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an să ne confirme că activitatea noastră s-a ridicat la înălțimea așteptărilor”
- „Shpresojmë që zgjedhjet parlamentare në fund të këtij viti të na konfirmojnë faktin që aktiviteti ynë ka qenë në nivelin e pritshmërisë” – intervistë me deputetin e ALAR, Bogdan-Alin Stoica
- Albanica nr. 7 – një botim i ri nga Shtëpia Botuese Asdreni
- Parlamentul Republicii Macedonia de Nord a acordat votul de investitură noului guvern macedonean condus de Zoran Zaev, în care se află șase miniștri proveniți din Uniunea Democratică pentru Integrare (partid albanez).
- Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute
- Capitularea Italiei fasciste și situația din Albania
- Cum a fost asasinat Esad pașa Toptani
- Curtea regală a Albaniei
- 11 aprilie 1985 – zi de doliu în Albania
- Zilele Europene ale Patrimoniului
- Dr. Pandi Bello (Korcea, Albania) – Portretul unui mare om de cultură: Sotir Papahristo
- Luminița Constantinescu – Tenorul Cornel Stavru: “Un exemplu de seriozitate, corectitudine, franchețe, inteligență și cultură”
- Casa lui Gjiergj Fishta, restaurată după trei decenii
- Proză albaneză de azi – Mehmet Kraja: Astrologul
- Kadare și “Diminețile la cafeneaua Rostand”
- „De la vlădică la opincă” – Opincile și originea lor străveche
- Pastila de suflet: O icoană a Maicii Domnului ocrotitoare a ortodocșilor din Albania
- Sărbătoarea musulmană Așura
- Ismail Kadare despre pacea interreligioasă din Albania (1)
- Turismul albanez în ofensivă
- „Dacă nu ne raportăm la înaintași, nu putem avea un viitor”
- Călători străini despre albanezii de acum 100 de ani
- Albanezi în lume: Violonistul care a cântat pe umărul lui Hristos
Așezat în colțul lui obișnuit din cafeneaua Rostand, scriitorul trece în revistă câteva momente remarcabile ale vieții sale, căci volumul “Diminețile la cafeneaua Rostant” nu este altceva decât o culegere de amintiri, scrisori, sinopsisuri, însemnări și portrete pe care marele scriitor le pune pe hârtie, începând cu ziua în care a părăsit Albania comunistă pentru a se stabili în Franța. Relația sa cu Parisul este extrem de complicată, mărturisește el, povestind despre primele contacte cu Orașul Luminilor și ajungând cu destăinuirile până în zilele noastre. Volumul conține câteva portrete remarcabile, cum este cel al regizorului grec Kostas Gavras sau al maestrului de balet Angjelin Preljocaj, o evocare delicată a poetului albanez Frederik Rreshpja, un eseu asupra traducerilor din Macbeth… Și nu numai atât.
Volumul “Diminețile la cafeneaua Rostand”, în versiunea românească a reputatului traducător Marius Dobrescu, va apărea în toamna aceasta la editura Humanitas. O apariție editorială remarcabilă.
Luiza Qerreti