Albanezi în lume: Violonistul care a cântat pe umărul lui Hristos

Share

„Originile mele de familie se regăsesc într-un mic sat din Albania de Sud, în apropiere de Insula Corfu, Grecia, care, cu secole în urmă, se afla sub stăpânirea Republicii Serenissima din Veneția. Am urme ancestrale albaneze, grecești și italiene în arborele genealogic, așa că, fiind foarte meditera­nean, simt că sunt o punte de legătură între națiunile noastre, Albania și Italia, și mă consider un ambasador al uniunii culturilor italo-albaneze”, mărturisește celebrul violonist Olen Cesari într-un interviu acordat site-ului albanianews.it.

Considerat un geniu al muzicii interpretative violonistice, compozitorul eclectic Olen Cesari are o carieră artistică impresionantă, concertele lui ce combină diverse stiluri și genuri muzicale se bucură întotdeauna de suces la public și în media. El este cel care a cântat la vioară pe umărul lui Hristos, pe statuia Hristos Mântuitorul („Cristo Redentor”) din Rio de Janeiro, la construcția căreia a contribuit și sculptorul român Gheorghe Leonida. Acesta este cel ce a realizat capul statuii lui Iisus, alături de artistul francez Paul Landowski, autorul conceptului creației. Recitalul solo cu melodia Ave Maria, susținut pe umărul lui Hristos, a făcut parte dintr-un proiect de filmare a unei serii de video-clipuri incluse în proiectul „Șapte minuni ale lumii”. O altă minune ce a fost mângâiată de armoniile viorii lui Cesari a fost Marele Zid Chinezesc, urmat de alte asemenea capodopere ale lumii. Cântă peste tot în lume, dar se întoarce întotdeauna acasă pentru că, spune el, „pentru mine Tirana este încă TIRANA!”

Olen Cesari s-a născut la 4 februarie 1975, în Durrës și, începând cu vârsta de trei ani, a început să studieze vioara sub îndrumarea mamei sale, profesoară de vioară, iar primul concert l-a susținut pe când avea cinci ani. La treisprezece, a absolvit Conservatorul din Tirana, câștigând atunci și medalia de aur pentru cel mai bun instrumentist albanez. În urma obținerii unei burse, s-a mutat la Roma și, la  șaptesprezece ani, a absolvit cu rezultate excelente Conservatorul Santa Cecilia. Se perfecționează cu maestrul Ruggero Ricci, iar cariera ascendentă a artistului este validată de numeroase premii și recunoașteri internaționale, oferindu-i șansa să cânte cu filarmonici celebre. Printre distincții amintim „Premiul Mozart” și locul intâi la concursul internațional „Foyer des artistes”, interpretând muzică de Nicollo Paganini. A locuit un an în Statele Unite, unde a susținut concerte solo de muzică clasică, la Detroit și Chicago. În 1993 s-a întors în Italia și a câștigat marele premiu la „Concursul Național de Televiziune pentru instrumentiști”. Pleacă din nou în Statele Unite, la New York, și aici cântă jazz, gospel, soul, hip hop, rap, country, la „Tabac Cafè” și „Time Cafè”. Activitatea lui profesională, foarte bogată, se desfășoară din nou în Italia, unde este personajul unei vieți muzicale efervescente, compune muzică de film, se alătură lui Lucio Dalla în turneul din 1997 și cântă în prezența Sfântului Părinte cu prilejul „Congresului euharistic din Bologna”, participă ca invitat de onoare la San Remo, în emisiuni de televiziune etc.

Maria Oprea

Series Navigation<< Călători străini despre albanezii de acum 100 de ani