„Viața este frumoasă când există oameni care se ajută, văd lumină și speranță”

Share

Interviu cu soprana albano-română Arlinda Morava

Un concert caritabil cu participare internațională, ce ne face să sperăm sau să ne imaginăm că lumea a intrat în normalitatea ei firească, a avut loc la reședința Excelenței Sale Andrew James Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britaniiși Irlandei de Nord în România.

Midsummer Night’s Concert a fost dedicat micuților pacienți ai HOSPICE Casa Speranței și a reunit pe scenă personalități, oameni de cultură și artiști din Albania, Brazilia, Marea Britanie și România. În interviul ce urmează, soprana albaneză Arlinda Mo­rava, atașat cultural la Ambasada Albaniei la București, ne-a spus câteva cuvinte despre eveni­mentul găzduit de Ambasada Marii Britanii și despre problemele acestei perioade dominate de pandemia de corona­virus.

Lumea trece printr-o criză medicală și economică fără precedent. Pandemia de coronavirus a paralizat întreaga planetă, iar cultura este unul dintre domeniile care au avut foarte mult de suferit în această perioadă. Cum îi afectează pe artiști, personal pe soprana albano-română Arlinda Morava acest fenomen, care restricționează accesul la spectacole, concerte, festivaluri, turnee etc.?

Această criză mondială provocată de pandemia de coronavirus a produs numeroase neplăceri întregii lumi și, desigur, și artiștilor. Aceștia au fost nevoiți să interpreteze, să joace, să-și expună online produsele lor artistice pentru a rămâne în contact cu publicul. Personal, pot spune că și pe mine m-a afectat din punct de vedere artistic și financiar această criză, fenomen prin care au trecut toți muzicienii, actorii, pictorii ș.a.m.d. Însă, ceea ce este mai important pentru noi, artiștii, este lipsa dragului nostru public, fără de care noi nu ne regăsim. Ne lipsesc legăturile sufletești și emoționale, aplauzele spectatorilor. Avem speranța că ne vom reîntâlni cât de curând, nu știm când va fi acest curând, în momentul în care această situație critică va lua sfârșit.

Care este situația în Albania? Cum traversează actorii, pictorii, scriitorii, muzicienii albanezi această perioadă neobișnuită?

Și în Albania, din păcate, este fix aceeași situație dificilă, este greu pentru artiști și nu numai.

Cu toate impedimentele provocate de corona­virus, soprana Arlinda Morava continuă să susțină concerte și recitaluri de operă. Vorbiți-ne despre câteva dintre aceste activități culturale.

Da, este adevărat, în toată această perioadă de izolare am încercat să nu rup legătura cu dragii mei spectatori, cu publicul care mă urmărește și m-a urmărit de la debut și până în prezent. În timpul pandemiei și al carantinei am susținut un mic recital online cu piesa Ave Maria, în aranjamentul orchestral al compozitorului din Albania, Jusiald Xhani, pe care am difuzat-o în perioada sărbătorii sfintelor Paști. Am cântat-o cu mult drag, alături de prietena mea Georgiana Diaconescu, pianistă la Teatrul Nicolae Leonard din Galați. Un alt proiect a fost cel intitulat Serile muzicale ale sopranei Arlinda Morava, născut la sugestia pianistei Adina Cocârgeanu, și sprijinit de câțiva prieteni artiști care au răspuns invitației de a realiza aceste serate împreună. Astfel, am fost invitați în diferite instituții din București, lucru pentru care țin să le mulțumesc tuturor.

Recent, ați avut un spectacol caritabil dedicat copiilor bolnavi de cancer din România și sprijinirii spitalului HospiceCasa Speranței. Vă rog să ne dați detalii în legătură cu acest eveniment.

Evenimentul caritabil, intitulat Midsummer Night’s Concert și susținut la reședința și invitația ambasa­dorului Marii Britanii la București, E.S. Andrew James Noble, ne-a adus tuturor multă bucurie. Am participat la acest concert internațional alături de pianista Adina Cocârgeanu și cei trei soliști, soprana Cecilia Noble din Londra, soprana Marina Melaranci din Roma și basul Ștefan Lamatic din București. Publicul a fost format din diplomați străini acreditați la București, care au respectat regulile impuse de pandemie. Eu am inter­pretat aria Maria din West Side Story de Leonard Bernstein, All the thing you are de Charlie Parker, aranjament Eugen Nicolae, aria Elizei Doolitle din musicalul My Fair Lady de Frederick Loewe și aria Silviei din opereta Silvia de Kalman. Ne-am bucurat să ajutăm și noi, atât cât putem, prin arta noastră, copiii aflați în suferință. Lumea are nevoie de mai mult sprijin, căci virusul nu este singura suferință în viața noastră. Bolnavii de cancer au nevoie de tratamente care nu sunt deloc ieftine. Ajutăm cum putem și o facem cu mare dedicație și dragoste.

Există proiecte similare pentru Albania, în care să vă implicați ca artist, cetățean albanez și atașat cultural al Ambasadei Albaniei în România?

Ar fi multe, dar din păcate, în acest moment mă ocup doar de proiectele din România. Îmi doresc din suflet să trecem cât mai repede de această perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi. Sunt convinsă că, alături de bunul Dumnezeu, vom trece cu bine și de această criză.

Ce proiecte se află pe masa de lucru a sopranei Arlinda Morava pentru perioada următoare, care sperăm să fie o perioadă de normalizare a vieții sociale și culturale?

Cum sunt o fire pozitivă, dar și superstițioasă, văd în viitor lumină, dar nu îmi fac planuri așa depărtate, mai exact nu îmi place să mă duc cu gândul prea departe, pentru că nu știm niciodată ce va fi în viitor, iar viața este imprevizibilă. Dar asta nu înseamnă că nu visez frumos… Vă voi spune ce voi face în această perioadă scurtă de vară care ne-a mai rămas. Pe data de 16 iulie, tot la ambasada Angliei, voi avea un nou concert caritabil, pe 20 iulie, al doilea eveniment din ciclul Serile muzicale ale Arlindei, împreună cu invitații mei artiști, precum actrița Theodora Stanciu, Florin Constantin din trupa  Divertis, violoncelistul Bogdan Postolache și sopranele Marina Melaranci, Cecilia Noble și alții. Pe data de 27 iulie, voi susține un alt concert caritabil pentru o fetiță bolnavă de cancer, de data aceasta organizat de solista Teatrului Național de Operetă Ion Dacian, soprana Tina Munteanu. Acestea vor fi nopțile mele de vară dedicate artei, muzicii și concertelor caritabile …Viața este frumoasă când există oameni care se ajută, văd lumină și speranță chiar în perioade grele.

Maria Oprea

Series Navigation<< Emanuil Gojdu – un mare filantropCulele balcanice și pitorescul lor >>