Pandemia a lovit grav turismul cultural în Albania

Share

Dacă, în anii din urmă, Albania devenise o destinație agreată de mii de turiști străini, datorită plajelor și frumuseților naturale, obiectivelor istorice și culturale, a muzeelor, tradițiilor populare și culinare, bazarelor și prețurilor accesibile orică­rui buzunar, în prezent, în contextul  pandemiei de coronavirus, turismul este grav afectat din cauza restricțiilor de călătorie. Cel mai mult au avut de suferit faimoasele hoteluri și restaurante înșirate de-a lungul litoralului, altădată arhipline, ce se întind de la Marea Adriatică la Marea Ionică, cele din zonele montane și din preajma canioanelor spectaculoase, cu peisaje sălbatice care-ți taie respirația, muzeele și instituțiile de cultură. Pentru a sprijini acești operatori turistici, Ministerul Culturii a decis să ofere posibilitatea turiștilor străini să viziteze gratuit, în weekend, aceste obiective culturale și situri istorice.

Unul dintre aceste locuri îl reprezintă Cetatea Borsh, sau cum este cunoscută în istorie, Sopot, aflată pe țărmul mării Ionice, între Vlora și Saranda, la peste 500 de metri deasupra nivelului mării, pe muntele Sopot. Construită între secolele IV și III î.Hr., ea a devenit garnizoană militară în perioada medievală și fortificație de apărare în vremea lui Ali Pașa din Janina. Drumul spre cetate fiind neasfal­tat și îngust, poate fi parcurs de turiști doar cu bicicletele, motocicletele și ATV-urile. Dar anul acesta este diferit. Printre puținii care se încumetă să urce spre acest fort, situat într-un golf tectonic, nu departe de Saranda, sunt câțiva turiști străini pe care-i numeri pe degetele de la o mână, scrie site-ul de cultură Kult Plus.

Muzeul Porto Palermo, dedicat uneia dintre numeroasele cetăți ale lui Ali pașa, situat în apropierea orașului Himara și satului Qeparo, este o altă atracție ce merită punctaj maxim în acest periplu grăbit. Dar pandemia a provocat daune  turismului cultural și la Kruja, unde celebrul Castel al lui Skanderbeg, Muzeul Etnografic și Baza­rul sunt vizitate acum de câțiva turiști străini și din Kosovo. Unii vizitatori au ajuns pentru prima dată la Kruja. „Am venit cu familia mea și prietenii pentru a vizita Muzeul din Kruja, care este uimitor. Fiicei mele îi place foarte mult acest loc. Ne bucurăm de toate aceste frumuseți naturale și istorice”, spun ei. La Kruja, reporterul de la Kult Plus a întâlnit un singur cetățean italian, care venise în Albania cu probleme de afaceri. „Există puțini turiști, dar este frumos. Data viitoare, voi veni cu familia pentru a vedea totul, și Berat și Gjirokastra”, a mărturisit el. Această situație i-a îngri­jorat și pe antreprenorii din aceste localități, pentru că întreprinderile mici și barurile sunt aproape goale. „De puțină vreme, au început să vină câțiva polonezi, care își rezervaseră locuri la hotelurile de pe litoral pentru a-și petrece vacanța. Cutremurul din noiembrie 2019 a fost un alt factor care a afectat acest sector, apoi a venit virusul”. „Da, putem da faliment în august”, a spus patronul unei cafenele. Chiar și Mehdi Hafizi, directorul Muzeului din Kruja, își exprimă îngrijorarea că pandemia a pus multe obstacole în calea dezvoltării turismului și economiei la Kruja. „Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație. Muzeul nostru are vizitatori pe tot parcursul anului, dar acum numărul lor s-a redus dramatic, înregistrându-se o prezență de doar 30% față de alți ani”, a spus Hafizi.

Milenara Cetate Rozafa, din Shkodra, ce domină orașul, înălțată pe un deal stâncos, la 130 de metri deasupra nivelului mării, și celebră pentru legenda albaneză a jertfei zidirii, suferă, la rândul ei, în lunile de vară. Absența turiștilor este confirmată și de directorul Ndriçim Mlika. „Muzeul s-a deschis la 18 mai, dar, comparativ cu anii anteriori, numărul vizitatorilor a scăzut cu 90%, iar singurii turiști pe care i-am întâlnit au fost din Zagreb”, a declarat Mlika. „Vin deseori în Albania. Nu contează dacă există virusul C19 sau nu, de mulți ani vin aici. Noi, cei  din Croația, putem călători fără probleme în Muntenegru și Albania. Am vizitat multe orașe, dar cel mai mult îmi plac Berat și Shkodra. În Berat m-au impresionat castelul, casele agățate pe panta muntelui și locurile de promenadă. Însă aici, la Shkodra, îmi place totul. Cetatea cu natura și peisajele din jurul ei este magnifică”, a spus un turist croat. „Este pentru prima dată când mă aflu în Albania, iar istoria cetății și legenda ei m-au intrigat. Dar acum, când o văd, mi se pare grozavă”, spune un alt turist din Croația. Se crede că cetatea din Shkodra a fost construită în jurul secolelor V-IV î.Hr., iar acest lucru a fost menționat, în urmă cu multe secole, de Marin Barleti în cartea sa „Asediul Shkodrei”, care a fost publicată în Italia, în anul 1504. 

În Albania există o serie de parcuri arheo­logice și muzee care atrag anual numeroși turiști localnici și străini, precum Butrint, Apolonia, Orikum, Amantia etc., castelele din Gjirokastra, Lëkura și Saranda, Petrela din Tirana, dar și Muzeul de Iconografie „Onufri” și Muzeul Etnografic din Berat, Muzeele Arheologice din Durres, Tirana, Korca, Muzeul Armelor și de Etnografie din Gjirokastra, Muzeul Etnografic din Saranda, Muzeul Național și Muzeul Arheologic din Tirana ș.a. Conform anunțului autorităților, pe tot parcursul sezonului turistic, în weekend, accesul turiștilor care doresc să le viziteze va fi gratuit. Vizitele vor fi permise în conformitate cu proto­coalele de protecție împotriva răspândirii COVID‑19.

Maria Oprea

Series Navigation<< „Viețile romilor contează”: Expoziția de pictură semnată de Eugen RaportoruMedalii pentru Norvegia obținute de o micuță kosovară >>