O inițiativă interesantă: „Cartea de carantină”

Share

Centrul Național al Cărții și Lecturii din Albania a organizat, în această perioadă de pandemie și izolare, un eveniment literar intitulat „Cartea de carantină”, de fapt o competiție care a stârnit interesul autorilor din întreaga arie geografică de limbă albaneză.

În concursul ce a avut drept scop promovarea literaturii albaneze s-au aflat 82 de texte literare. Potrivit Aldei Bardhyli, directoarea Centrului Național al Cărții și Lecturii, „în centrul atenției și în programele instituției vor avea mereu întâietate cartea și autorul albanez”. Președinta juriului, poeta Rita Petro, a declarat că a surprins-o în mod plăcut seriozitatea participanților, deoarece fiecare candidat a încercat să prezinte o lucrare competitivă. De asemenea, un alt membru al juriului, Fatmira Aliaj, a evidențiat nivelul artistic al autorilor, spunând că acest concurs a fost o surpriză în ceea ce privește bogăția spirituală a textelor alese. Așadar juriul, format din Rita Petro, Fatmira Aliaj, Ylli Demneri și Durim Abdullahu a  premiat următoarele trei lucrări ca fiind cele mai bune din această competiție: „Iliri”, de Lum Gashi, „Povești selectate”, de Ervin Nezha și grupajul „Bella Ciao”, de Vera Bekteshi. Potrivit juriului, autorii au cuprins trei teme importante ale scrisului albanez: situația din Kosovo, literatura suburbiilor și tradiția.

Volumul „Bella Ciao”, de Vera Bekteshi, este alcătuit din cinci povești diferite, unite între ele prin personajele principale, care sunt în general femei. Prima dintre ele, cea care dă și titlul cărții, descrie perioada de carantină datorată pandemiei de Covid‑19, eveniment dramatic, globalizator, care a dominat întreaga planetă. Autoarea vorbește despre modul în care un virus al timpurilor moderne impune ca mijloc de comunicare între cele cinci prietene din poveste conectarea împreună prin chat și  WhatsApp. Se obișnuiesc atât de mult cu acest mod virtual de comunicare, încât de multe ori le este greu să-și amintească că există modalități mai rapide, cum ar fi telefonul, prin care pot vorbi fără să fie nevoie să tasteze. Fără să bănuiască, comportamentul se schimbă atât de mult, încât chiar și vocea, cuvintele rostite sunt redundante, provoacă nervozitate și supărări. Întâlnirile lor, desfășurate ritmic ca scrierea unui jurnal, au în centru mărturisiri, grijile din viața de zi cu zi, dar și temerile în legătură cu această tragedie care amenință întreaga lume, pentru că toate sunt femei educate, care nu se feresc să emită păreri, de multe ori contradictorii, chiar dacă se află în spațiul virtual. Dar în convorbirile online predomină spiritul omului obișnuit, dorința și disponibilitatea de a ajuta, indiferent de riscul de infecție. Povestea are un final deschis, ce lasă portițe pentru toate transformările și modificările pe care le poate suferi acest virus inteligent, demn de timpul haotic și complex în care trăim.

„Iliri”, de Lum Gashi, este un roman de actualitate, care pune reflectorul pe personajul principal, un tânăr ce supraviețuiește prin slujbe obișnuite, incerte, a cărui soartă se află în mâinile proprietarului companiei, iar singura lui soluție rămâne să plece în Occident. Narațiunea curge firesc, fără efort, iar dialogurile desfășurate în limbajul cotidian al ONG-iștilot din Kosovo dau multă naturalețe poveștii, care este concisă, fără elaborări sentimentale sau romantice, chiar și atunci când vorbim despre diferite relații.

„Poveștile selectate” ale lui Ervin Nezha, scrise în tradiția povestirii albaneze, sunt originale prin stilul deosebit și măiestria construirii personajelor.

Maria Oprea

Series Navigation<< Proză albaneză de azi – Fatos Kongoli: Capitolul AmericiiPastila pentru suflet: Biserica Sfânta Maria din Vithkuq >>