Medalii pentru Norvegia obținute de o micuță kosovară

Share

Enkelejda Bush este o fetiță de nouă ani, originară din Kosova, care a obținut, candidând în numele Norvegiei, două medalii la Campionatul Mondial de Arte Interpretative (WCOPA), desfășurat anul acesta în mediul virtual, în perioada 24 iulie-2 august. Familia ei provine din localitatea Hani i Elezit și s-a stabilit în urmă cu un an în Norvegia. Enkelejda a concurat la două secțiuni ale concursului, cu monologul lui Hamlet, din piesa cu același nume de W. Shakespeare, și un număr de pantomimă. Pregătirile pentru cele două numere le-a început în luna mai, dar micuța kosovară nu este o începătoare în arta teatrului, ea manifestându-și înclinația pentru scenă încă de la vârsta de șase ani. Enkelejda le este recunoscătoare celor care i-au îndrumat pașii în localitatea natală, actorului Armend Ballazhi și textierului Metë Duma. Cu sprijinul lor, ea a avut primele evoluții actoricești la televiziunea kosovară, în urmă cu trei ani. Ajunsă în Norvegia, Enkelejda și‑a continuat pregătirile în cadrul programelor pentru copii finanțate de comunitatea locală, ajungând la ediția din acest an a WCOPA să reprezinte cu succes țara de adopție. „Când am ajuns în Norvegia, spune ea, cei de aici au văzut că am o experiență în arta actorului, căpătată în Kosova, și mi-au propus să concurez la audiția pentru a fi cooptată în echipa care va reprezenta Norvegia la concurs. Așa am ajuns să mă alătur grupului câștigător.” Referitor la rolul interpretat în concurs, respectiv monologul lui Hamlet, ea a declarat că iubește această piesă, pe care a văzut-o de câteva ori și că, pornind de aici, a vrut să realizeze ceva pe măsura celebrității textului shakespearian. „Am văzut piesa de câteva ori și m‑am decis să fac ceva important”, a mai spus ea. Ar fi inutil să mai arătăm că familia micuței kosovare este entuziasmată de succesul fiicei lor și-i promite tot sprijinul pentru a se dezvolta în arta teatrală. Merită o mențiune specială și regizorul kosovar Ben Apolloni, care a consiliat-o pe micuța actriță în arta interpretării și alegerea mijloacelor scenice potrivite, inclusiv costumele.

WCOPA este considerat un fel de olimpiadă a celor dotați pentru teatru și are manifestări similare, inclusiv o paradă fastuoasă a țărilor participante, care, din cauza pandemiei de Coronavirus, anul acesta nu s-a putut desfășura. La evenimentul din lunile iulie-august, desfășurat online, au participat 80 de țări, concurența mondială fiind foarte mare, iar reprezentațiile s-au distribuit și pe rețelele sociale.

Referitor la ceea ce va urma, Enkelejda a declarat în media de la Prishtina că va participa la campionat și în anul următor, când probabil concursul se va desfășura pe scenă și nu în mediul virtual. Și că ar dori să reprezinte și Kosova, țara în care a crescut și a făcut primii pași în actorie.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Pandemia a lovit grav turismul cultural în AlbaniaDr. Dan Toma DULCIU, Viena: Nenea Iancu, târât în instanță de cămătari sau despre năravurile presei de scandal >>