Alegeri în vreme de pandemie

Share

În acest an sunt programate a se desfășura în România atât alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cât și cele pentru Senat și Camera Deputaților. Contextul general nu este, în mod evident, deloc favorabil unor astfel de evenimente de anvergură, care presupun interacțiuni extinse între oameni, începând cu perioada de pregătire a candidaturilor, continuând cu campania electorală și terminând, firește, cu ziua votului. Cu toate acestea, exercitarea drepturilor electorale ține de esența democrației și este de datoria statelor să se asigure că orice restricții în acest sens sunt implementate numai atât cât este strictă nevoie pentru protejarea unor interese generale. De aceea, în ciuda provocărilor semnificative pe care le prezintă organizarea alegerilor în pandemie, ele nu pot fi amânate la nesfârșit.

Pornind de la aceste considerente, am făcut apel atât la autoritățile centrale, cât și la cele locale, să ia toate măsurile necesare pentru protejarea alegătorilor și a tuturor celor implicați în organizarea și derularea proceselor electorale. Birourile electorale trebuie să beneficieze de spații adecvate și materiale de pro­tecție, desfășurarea campaniei electorale trebuie supravegheată astfel încât riscul de contagiune să fie cât mai redus, iar la secțiile de votare trebuie asigurat un flux cât mai aerisit al alegătorilor, pe trasee bine determinate și cu limitarea contactelor directe. Toate aceste măsuri sunt unele de bun simț, care nu reclamă decât preocupare, atenție și vigilență din partea autorităților, precum și responsabilitate din partea cetățenilor.

Am convingerea că vom reuși cu toții să depășim cu bine provocările care ne stau înainte. Sper că acest context epidemiologic, a cărui gravitate nu trebuie pusă sub semnul întrebării, nu ne va determina să renunțăm la exercitarea dreptului fundamental de a alege. Democrația trebuie întreținută și în vreme de pande­mie, și în vreme de război ori de dezastre natu­rale. De aceea, vă adresez îndemnul de a participa la alegerile locale și parlamentare, respectând desigur toate măsurile de protecție stabilite de către autorități. De altfel, acest ultim aspect este esențial nu doar pentru buna desfășurare a proceselor electorale, ci și pentru derularea vieții noastre de zi cu zi.

Și pentru că la finalul acestui an ne așteaptă și alegerile parlamentare, vă adresez rugămintea de a susține Asociația Liga Albanezilor din România în încercarea de a-și menține reprezentarea în Camera Deputaților, astfel încât să ne putem derula în conti­nuare proiectele culturale și editoriale, să vă putem fi alături prin intermediul revistelor Drita și Albanica și să ne aducem contribuția, pe mai departe, la dezvoltarea climatului multicultural și multietnic al României. În numerele următoare ale revistei Drita, vă vom prezenta și un bilanț extins al ultimilor patru ani, tocmai pentru a vă determina, încă o dată, să rămâneți alături de noi.

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series NavigationZgjedhje në kohë pandemie >>