Albanezi în lume: „Sunt mândră de mine”, mărturisește Amelia Kurti

Share

Albanezii, un popor de numai câteva milioane de locuitori, se pot mândri cu numărul mare de celebrități afirmate în lumea internațională artistică și culturală. Iată câteva nume de personalități albaneze care au adus faimă țării lor: regizorul Stan Dragoti, tenorul Saimir Pirgu, soprana Ermonela Jaho, cântărețele pop Dua Lipa și Rita Ora, actorii John Adam și James Belushi ș.a. Acestei constelații de vedete li s-au alăturat și alți albanezi care, în teritoriile în care au emigrat, au făcut cinste țării lor de origine, Albania, prin muncă, seriozitate și abnegație.

O viitoare cercetătoare este Amelia Kurti, o absolventă de succes a Liceului „Sami Frashëri” din Tirana, admisă la o universitate din Italia, unde va studia genetica, spunând că, din păcate, pleacă pentru un învățământ de calitate superioară și condiții de viață mai bune. Ea s-a aflat printre primii 10 tineri cu calificative de excelență în acest an. „În afară de bucuria de a fi apreciată, a spus ea, sunt mândră de mine, deoarece nu este deloc ușor să obții rezultate maxime. Dacă aveți voință și perseverență, munciți sistematic, veți putea să îndepliniți întotdeauna ceea ceea ce vă doriți.” Declară că nu i-a fost ușor să ajungă aici, a fost nevoie de ore lungi de studiu, precum și de multe sacrificii.

În octombrie, Amelia va începe studiile superioare de genetică la Universitatea din Bologna, Italia. „Am ales această universitate pentru că vreau să aduc ceva nou în țara mea, dacă mă întorc. În Albania este un drum lung de parcurs pentru această specializare, genetica. După liceu, trebuie să faci șase ani de medicină, apoi rezidențiatul, iar eu, în ultimii 12 ani, am tras tare ca să obțin aceste performanțe, într-o societate imperfectă ca a noastră”. Datorită rezultatelor sale excelente, a fost admisă la șase universități, în final ea decizându-se pentru cea de la Bologna. Pentru că în octombrie, anul acesta, va părăsi cu regret Albania, Amelia Kurti le-a împărtășit tinerilor din generația ei un gând: „Fiecare trebuie să persevereze în ceea ce-și dorește și să nu renunțe la visul lui, oricât de dificilă ar fi obținerea victoriei”, după  cum scrie saitul de cultură KultPlus.

Alți albanezi care fac cinste țării lor în locurile în care au emigrat sunt surorile gemene Detina și Argita Zalli, care lucrează în prezent ca cercetători la London University College. Surorile Zalli au anunțat recent că vor publica în curând o broșură informativă despre Covid-19, fiind extrem de active în această perioadă de pandemice, oferind deseori informații și sfaturi concetățenilor din diaspora și nu numai. Detina și Argita Zalli, care au publicat acum câteva luni o carte despre bolile tumorale, au emigrat în 1999, la fel ca mulți alți albanezi, și s-au stabilit în Anglia, unde au o carieră de succes.

Maria Oprea

Series Navigation<< Culele balcanice și pitorescul lorCine a fost Neptun Bajko, albanezul care a umilit-o pe Juventus? >>