S-a stins din viață patriarhul dansului albanez

Share

Marele Maestru Besim Zekthi, omagiat de președintele albanez Ilir Meta

La 28 iunie 2020, Besim Zekthi, maestrul dansului popular albanez, artistul căruia președinția Albaniei i‑a conferit titlul de „Onoarea națiunii”, s-a stins din viață.

„Mulțumită talentului său remarcabil și interpretării pline de măiestrie și virtuozitate, artistul a redat prin dans o parte importantă a moștenirii culturale albaneze, prin toată splendoarea coregrafiilor realizate de-a lungul vremii, fiind aplaudat și apreciat de multe generații. Arta albaneză a pierdut astăzi una dintre cele mai proeminente personalități, care, cu creativitatea sa unică, a făcut și mai faimoasă identitatea și cultura națională în întreaga lume”, a spus, printre altele, președintele Ilir Meta în mesajul în care și-a exprimat condoleanțele pentru plecarea unei icoane a artei albaneze.

Iată mesajul complet al președintelui: „Adio, vultur al dansului, Besim Zekthi! Dispariția acestei embleme a Ansamblului de cântece și dansuri populare, a  incomparabilului solist, Mare Maestru și Onoarea Națiunii, ne provoacă o profundă tristețe.

Chiar și în cea mai întunecată perioadă a izolării țării, virtuozitatea lui Besim Zekthi și a artiștilor asemeni lui a reușit să ilustreze cultura poporului albanez și identitatea noastră europeană chiar pe cele mai prestigioase scene din lume, unde s-a bucurat de o apreciere binemeritată. Datorită emoțiilor de nedescris exprimate prin dans, ne-a făcut să simțim mândria, optimismul și încrederea în sine și în națiunea noastră, credința că vom avea zile mai bune, sentimente înrădăcinate în cele mai bune tradiții și valori culturale și artistice moștenite din generație în generație. Veșnic mândru și recunoscător pentru contribuția lui Besim Zekthi la promovarea demnă a bogăției noastre culturale naționale, la transmiterea  valorilor sale generațiilor de artiști tineri, el fiind un exemplu demn de urmat pe tot parcursul vieții!

Cele mai sincere condoleanțe familiei Zekthi, rudelor, colaboratorilor și întregii comunități de artiști. Faptele și pomenirea lui vor rămâne veșnice!”

Din 1957 până în 1990, Marele Maestru Besim Zekthi (1936-2020) a fost solist în peste 200 de spectacole, interpretând sute de coregrafii artistice, depozitate în memoria afectivă a tuturor fanilor săi, de-a lungul anilor. Apogeul carierei sale a fost atins prin colaborarea cu Ansamblul folcloric de cântece și dansuri, cu care a dat glas și spirit dansului și muzicii tradiționale, repurtând mari succese nu numai în teritoriile albaneze, ci și în toată lumea.

Viața sa artistică este strâns legată de evoluția artistică a Ansamblului nu numai ca dansator, ci și ca coregraf, deoarece o serie de piese au fost semnate de el, iar în prezent sunt interpretate cu succes de dansatorii ansamblului amintit, ca parte a fondului de aur al patrimoniului cultural. Printre acestea figurează: Dans cu motive din Lapardha, Dansul Librazhd, Dansul lui Shengjergj, Dansul Leskovik, Dansul cu motive din Çermenika, Dansul Konispolului, Dansul lavei, Dansul Kuksi, Dans cu motive din Prizren, Dans cu motive din Kruja, Pentru steag, pentru patrie, Nunta la Rugova, Dans cu motive din Drenica.

Maria Oprea

Series Navigation<< Proză albaneză de azi: Vath Koreshi (1936-2006), Cișmeaua arhitectuluiDispută pe instrumentele muzicale tradiționale >>