Prințul Wilhelm de Wied părăsește Albania

Share

Condițiile în care prințul german și-a început guvernarea, în martie 1914, au fost neașteptat de grele. Haosul din țară, rebeliunea turcomană din Albania Centrală, intrigile statelor vecine și lipsa susținerii internaționale au fragilizat un regim care nu a avut niciodată sub control întregul teritoriu național. Aceasta a făcut ca, sub presiunea tuturor acestor factori, viitorul rege să-și abandoneze tronul. Față de discursul inițial, rostit la primirea delegației albaneze venite să-i ofere tronul regal, discursul din ziua în care Wilhelm de Wied a părăsit Albania sună ca o muzică funebră. Rostit la 3 septembrie 1914, acesta avea adevărate accente patetice:

Albanezi! Când delegații voștri au venit pentru a-mi oferi coroana Albaniei, am răspuns cu încredere chemării unui popor viteaz și nobil, pentru a-l ajuta în strădaniile lui de salvare națională. Am venit la voi cu dorința arzătoare de a vă ajuta în această sarcină patriotică. Voi m-ați văzut de la început făcând orice efort pentru a organiza țara și a-i da un guvern bun. Dar războiul izbucnit în Europa ne-a îngreunat situația. Unii oameni orbiți de invidie nu au înțeles importanța schimbărilor și nu au voit să acorde încredere unui suveran nou. În aceste împrejurări, pentru a nu lăsa neterminată misiunea căreia îi voi consacra toate forțele și viața mea, am decis că este mai bine să plec în Occident, dar vreau să știți că, deși departe de voi, nu am altceva în minte decât progresul țării noastre. Cât timp voi fi departe, Comisia Internațională de Control , trimisă de puterile Europei, cea care a creat Albania noastră, va lua în sarcină conducerea țării.

Principele Wilhelm de Wied, nepotul reginei Elisabeta a României, a decedat la 18 aprilie 1945, la Predeal, și a fost înmormântat la Biserica Luterană, din București.

Luiza Qerreti

Series Navigation<< Politicieni albanezi: Regep MitrovicaDr. Dan Toma Dulciu: China, în vremea lui Eminescu >>