Mărturisirile cântăreței Rita Ora

Share

Recent, Rita Ora a vorbit public despre viața ei ca imigrant în Marea Britanie. Deși în prezent se bucură de prestigiu și admirație din partea fanilor, asemenea celor mai bine cotați și plătiți artiști din Marea Britanie, începuturile ei nu au fost ușoare, cu atât mai puțin pentru familia sa.

Soții Besnik și Vera Ora au împreună trei copii, Elena, Rita și Don, și sunt unul dintre cuplurile fericite despre care se vorbește mereu ca având o relație foarte armonioasă. Dar călătoria lor în viață nu a fost întotdeauna marcată de chipuri zâmbitoare și lux. Rita avea doar un an când mama și tatăl ei au fugit din Kosova pentru a scăpa de războiul care izbucnise în fosta Iugoslavie, luând ultimul avion spre Marea Britanie înainte ca forțele sârbe să preia controlul asupra aeroportului.

Visele și planurile lor legate de o nouă viață au fost spulberate atunci când Rita și sora ei, Elena, în vârstă de trei ani, au fost luate de la părinți și adăpostite într-o instituție publică unde au stat câteva luni, timp în care starea socială a părinților era evaluată continuu. Dezvăluind prin ce a trecut, Rita a spus: „Am fost trimise direct la orfelinat, eu și sora mea, pentru că mama și tata erau refugiați și așa eram tratate și noi”. Dar după ce au muncit din greu pentru a le oferi copiilor o viață mai bună, iar  statutul de refugiați al părinților s-a îmbunătățit, li s-a permis să rămână în Marea Britanie. Ei au scăpat astfel de atrocitățile din Kosova, sfâșiată de războiul interetnic de la sfârșitul secolului trecut.

Besnik a lucrat multă vreme într-o pizzerie până ce a reușit să-și deschidă și să administreze propriul pub, iar Vera, medic psihiatru, a fost nevoită să-și reacrediteze calificările de specialist obținute în Rusia, acestea nefiind recunoscute în Regatul Unit. Ulterior, ea a fost diagnosti­cată cu cancer de sân. Astăzi, părinții Ritei continuă să ducă o viață normală, Besnik ca antreprenor și Vera ca psihiatru. Amândoi s-au alăturat în ultimele luni ONG-urilor care sprijină lupta împotriva coronavirusului.

Cântând de la o vârstă fragedă, cu o educație bună, talent și seriozitate, Rita Sahatçiu Ora, născută la 26 noiembrie 1990, la Prishtina, a devenit cunoscută în lume ca  interpretă, compozitoare și actriță britanică de origine kosovară. Ea a absolvit Școala de Teatru Sylvia Young, iar apoi St. Charles Catholic Sixth Form College din Marea Britanie. Primul său album, „Ora”, a ieșit pe piață în 2012 și a câștigat locul întâi în topurile de gen din Marea Britanie, cu single-urile R.I.P. și How We Do (Party). Au urmat alte piese celebre care i-au menținut primul loc pe podium, precum piesa Hot Right Now, realizată în colaborare cu DJ Fresh, Ora devenind artista cu cele mai multe single-uri de top unu în UK Singles Chart (2012), nominalizată de trei ori la Brit Awards (2013) și ajungând, în 2014, a doua mare cântăreață solo britanică după Geri Halliwell.

Maria Oprea

Series Navigation<< „Albanezii și grecii lucrau la cariere”