Volumul „Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități” a apărut la Editura Asdreni

Share

La Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România a apărut un nou volum dedicat istoriei și culturii albaneze. Este vorba despre lucrarea „Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități”, elaborată de Dr. Liviu Lungu, cercetător în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR.

Cartea este o culegere de date istorice și biografice privind Albania, teritoriile care au fost și sunt locuite de albanezi și unele dintre personalitățile recunoscute, în general, ca fiind albaneze sau de sorginte albaneză. În aceste serii de informații au fost introduse și câteva păreri ale cercetătorilor de marcă ai „fenomenului albanez” și extrase din, poate, cea mai reprezentativă creație a cugetului shqiptar, pentru o lungă perioadă: Kanun(ul). Autorii și-au propus să ofere cititorului de orice vârstă și cu orice pregătire o primă imagine, sintetică și corectă, a ceea ce a însemnat și înseamnă Albania.

Fără a avea pretenții academice, lucrarea urmează, totuși, o rigoare științifică, folosind metoda aproximativ sigură după care „eveniment important este acela care generează efecte și/sau schimbări importante, pe termen mediu și lung”, apelând la diverse surse (documente), atunci când data era incertă, consemnând, cât mai sec, cât mai mult și păstrându-se la distanță de unele dispute privind acele fenomene și evenimente istorice asupra cărora cercetătorii nu au răspunsuri unanime.

ALAR își propune să lanseze volumul „Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități” în cursul acestei veri, la Constanța, în momentul în care situația epidemiologică va permite organizarea unui eveniment public. De asemenea, după lansare, cartea va ajunge în mod gratuit la toți abonații revistei Drita, precum și la bibliotecile și instituțiile de învățământ superior și de cultură din România și din străinătate.

Dr. Liviu Lungu
Arheolog și scriitor, Liviu Lungu este pe jumătate de origine albaneză, fiind unul dintre cei mai importanți membri ai comunității din zona Dobrogei. A publicat romane care au fost traduse inclusiv în limba albaneză, de mare impact fiind romanul Prizonierul poetului Ovidius, lansat chiar în Albania, în anul 2018. De asemenea, Liviu Lungu este secretar-general de redacție al revistei cultural-științifice Albanica.

Dr. Luan Topciu
Scriitor, critic literar și de artă și diplomat, Luan Topciu este coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR. A publicat numeroase volume și studii de specialitate, dedicate în primul rând literaturii albaneze, dar și culturii albaneze, în general. De asemenea, a tradus lucrări clasice și contemporane din limba albaneză în limba română și viceversa. La începutul acestui an a fost ales și vicepreședinte al Asociației istoricilor albanezi din Diaspora (Elveția).