Pandemia a agravat situația copiilor din Kosova

Share

Coaliția Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului din Kosova (KOMF) a publicat un raport de monitorizare a situației copiilor din această țară, intitulat „Municipalitatea mea, dreptul meu social” (Komuna ime, e drejta ime sociale). Acest document a fost prezentat de Ziua Internațională a Copilului și relevă faptul că, pe lângă dificultățile cu care se confruntă numeroși copii – lipsa  asistenței sociale, exploatarea și supunerea la muncă silnică, trafic de minori – problemele au fost agravate și mai mult în urma pandemiei cu Covid 19. Și aceasta din cauza crizei economice mondiale, dar și pentru că minorii nu se află printre prioritățile guvernului și ale administrațiilor locale.

Directorul KOMF, Donjeta Kelmendi, a declarat că situația copiilor a devenit și mai grea în urma răspândirii virusului Corona. „Copiii cu dizabilități au rămas fără asistență socială, cei care sunt angrenați în diverse munci sunt abuzați și tratați cu asprime, fără să li se respecte drepturile”. Ea a adăugat că investițiile în copii, în serviciile sociale sunt importante și necesare mai ales acum, în perioada pandemiei.

O altă problemă este reprezentată de neimplementarea procesului de descentralizare, care a dus la numeroase restructurări, lăsând sute de persoane fără serviciu. Bukureza Surdulli, funcționar din cadrul  KOMF, acuză că, atunci când s-a întocmit bugetul, asistența și serviciile sociale nu au fost incluse, deci nu se cunoaște realitatea acestor nevoi, iar subvențiile alocate de municipalități ONG-urilor sunt mici și insuficiente. KOMF estimează că centrele sociale ar trebui consolidate și că la nivel local ar trebui să existe persoane specializate pentru funcționarea optimă a acestor instituții.

Un sprijin deosebit pentru această cauză a venit din partea cântăreței britanice cu origini kosovare Rita Ora, care s-a întors în orașul său natal, Prishtina, pentru a lucra cu UNICEF și ajuta copiii săraci din Kosova. Ea a postat fotografii din câteva cartiere unde oamenii trăiesc în condiții extreme și imagini cu copiii cu care a interacționat, jucându-se cu ei. „Văzând că programele UNICEF au un impact pozitiv asupra sănătății și dezvoltării copiilor și tinerilor, este important pentru noi să îi sprijinim. Nu voi spune mai multe despre munca pe care am desfășurat-o aici, despre oamenii pe care i-am cunoscut și de ce sunt atât de mândră că sunt implicată în campania SocerAid cu UNICEF, ​​anul acesta”, a scris cântăreața pe Instagram. În această acțiune, Rita Ora a fost însoțită de mama ei, Vera, care susține, la rândul său, cauza UNICEF.

Maria Oprea

Series Navigation<< Doli nga shtypi libri: „Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități” (Shqipëria: një histori në data. Mbi Kanunin. Personalitete) , libër i botuar nga Shtëpia Botuese ”Asdreni”La HUMANITAS: O nouă ediție a „Generalului armatei moarte” >>