Cultura în primul plan

Share

Printre numeroasele măsuri pe care autoritățile din România și din întreaga lume au fost nevoite să le adopte în contextul pandemiei de Covid-19 s-a aflat și interzicerea adunărilor publice, indiferent de natura și scopul lor. Au fost vizate, în primul rând, adunările din spațiile închise, iar ca urmare a acestei interdicții întregul sector cultural a fost puternic afectat. Însă chiar dacă teatrul, opera, filarmonica, biblioteca sau muzeul au rămase închise, cele mai multe dintre aceste instituții de cultură și-au mutat activitatea în mediul online, atât cât s-a putut în contextul dat. Am putut observa cu ușurință că eforturile lor au fost încununate de succes, fiind apreciate de public.

În toată această perioadă, am primit, atât la cabine­tul propriu, cât și la grupul parlamentar al minorităților naționale, o mulțime de solicitări de la iubitorii de cultură din România, care solicitau redeschiderea acestor instituții. Din păcate, situația epidemiologică nu a permis o abordare mai relaxată, astfel încât, la momentul la care scriu aceste rânduri (jumătatea lunii iunie), spectacolele în spații închise nu sunt încă permise. Totuși, există instituții de cultură care au început să organizeze spectacole în aer liber, acolo unde infrastructura existentă permite acest lucru, iar muzeele și-au reluat deja activitatea, în condițiile stricte impuse de autorități. Și pentru noi, Asociația Liga Albanezilor din România, suspendarea activităților culturale în spații închise a fost greu de gestionat, întrucât majoritatea acțiunilor noastre sunt găzduite, după cum bine știți, de instituții culturale din marile orașe ale țării.

În ciuda acestor împrejurări deloc prietenoase, am rămas cu o impresie îmbucurătoare: publicul din România duce dorul actelor culturale de calitate. Numărul mare de mesaje primite, presiunea publică deloc nesemnificativă, dar și constatările proprii, din discuțiile cu artiștii și managerii de instituții culturale, m-au făcut să realizez că există preocupare și interes pentru cultură în societatea românească. Avem datoria, în consecință, să găsim soluții pentru ca activitatea instituțiilor culturale să revină cât mai repede aproape de normalitate. Mai mult decât atât, această pandemie ne-a dezvăluit – din nou – că există în acest domeniu segmente subfinanțate și că infrastructura este pe alocuri deficitară. Din acest motiv, Guvernul nu trebuie să neglijeze cultura în planurile post-pandemie. De asemenea, nu trebuie uitați artiștii independenți, teatrele private și, în general, toți acei creatori, interpreți, promotori și difuzori de cultură care au fost afectați direct sau indirect de restricțiile impuse în contextul pandemiei. Tuturor trebuie să le fie facilitate revenirea la normalitate și contactul cu publicul, desigur ținând mereu cont de contextul epidemiologic, pentru a nu risca să compromitem eforturile deja făcute în lupta cu pandemia.

Deputat Bogdan-Alin Stoica

Series NavigationKultura në radhë të parë >>