Un kosovar condamnat politic în Albania

Share

Nu puține erau situațiile în care cetățeni kosovari, seduși de propaganda regimului comunist de la Tirana, treceau fraudulos frontiera comună, riscând să fie împușcați de grănicerii sârbi, pentru a ajunge la frații albanezi. Mai apoi, deziluzia și regretele se dovedeau a fi tardive, căci pentru ei nu mai exista drum de întoarcere. Rămânând prizonierii regimului Hogea. La fel i s-a întâmplat și lui Zeqir Mahmut Rashica, un kosovar născut în 1923, la Vuçiterna, care a ajuns în 1963, pe căi ocolite, în Albania. Era tatăl a șase copii. Fără să cunoască constrângerile economice și politice de aici, el a crezut că va fi întâmpinat frățește de autoritățile albaneze. Numai că nu peste mult timp și-a dat seama de greșeala făcută. Din clipa în care a ajuns și până în momentul arestării sale, Zeqir a fost tratat ca un emigrant.

Trimis inițial la ferma agricolă din Maliqi, apoi la muncile câmpului la Tepelena și Elbasan, a fost arestat pe 14 septembrie1978. A fost acuzat pe baza articolului 73/1 din Codul penal comunist pentru “propagandă împotriva puterii populare și dictaturii proletariatului în Albania”. Completul de judecată a reținut că, încă de când fusese internat în spital la Korcea, în 1964, Zeqir afirmase că “cetățenii kosovari nu sunt tratați corect de organele statului, care îi trimit, imediat ce ajung în Albania, în lagăre de muncă, unde suferă și sunt persecutați”. În plus, era acuzat că făcuse “propagandă în favoarea unirii Albaniei cu Kosova” și lăudase Comitetul Albania Liberă (din exil), care milita în favoarea acestei idei. O altă culpă ce i-a fost reținută au fost remarcile sale cu privire la sărăcia din Albania și comparația cu situația economică din Iugoslavia. Autoritățile comuniste nu numai că au folosit toate metodele de constrângere pentru a-l “înfunda”, dar au încercat să obțină mărturii și de la alți emigranți kosovari pentru a procura dovezi împotriva lui. În concluzie, tribunalul l-a descris ca fiind “contaminat de ideologia burghezo-revizionistă”, nesincer și irecuperabil. Prin hotărârea nr.159, din 2 iunie1978, Tribunalul raionului Elbasan l-a declarat vinovat și l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Criminalitatea în anii ‘80

Acum, apropo de educația socialistă din Albania: “omul nou”, produs comunist sută la sută, înregistra record peste record în ceea ce privește criminalitatea. Aceasta a cunoscut o creștere rapidă, ajungând ca în anul 1985 să se raporteze că 60% dintre condamnări sunt date pentru furt și că în închisori se află circa 5.100 de condamnați pentru această infracțiune.

În ceea ce privește criminalitatea în Albania comunistă, istoricul Kastriot Dervishi, de la Tirana, redă dialogul care a avut loc în Biroul Politic al PMA pe această temă. La analiză a participat și prim-secretarul partidului, Enver Hogea. Menționăm că dialogul a avut loc în anul 1985, cu puțin timp înainte ca Hogea să-și încheie socotelile cu realitatea socialistă (el decedând în aprilie 1985, n.red.). Partenerul de dialog al lui Hogea era ministrul de interne, Hekuran Isai.

Enver Hogea: Vreau să te întreb, tovarășe Hekuran, cum merg lucrurile la Ministerul de Interne. Într-un raport din anul 1984 am citit că nu e deloc bine acolo. Sunt lipsuri în activitatea din centrală, cu rezidenții, cu supravegherea etc. Care-i treaba? Câți oameni intră la închisoare pe an?

Hekuran Isai: E vorba de peste 2.100 de persoane.

Enver Hogea: 2.100 de oameni în închisoare? E mult sau puțin?

Hekuran Isai: E mult, tovarășe Enver.

Enver Hogea: Și eu spun la fel. (Tovarășii se miră și ei). Atunci spune-ne de ce există o asemenea situație?

Hekuran Isai: (…) Referitor la această problemă, și eu cred că sunt mulți. Despre asta ne-am adunat și am mai discutat aici, la Comitetul Central, și în prezidiul Adunării Naționale. Am dezbătut cum să facem să scădem numărul acestor condamnări.Cifra de 2.100 de condamnați este o problemă care ne preocupă.

Enver Hogea: Înainte de toate, poți să ne spui, tovarășe Hekuran, care este compoziția socială a celor 2.100 de persoane condamnate?

Hekuran Isai: Majoritatea sunt tineri.

Enver Hogea: Majoritatea sunt tineri?! Mai spune!

Hekuran Isai: Majoritatea sunt hoți.

Enver Hogea: Cum e posibil să fie hoți?

Hekuran Isai: Fură, tovarășe Enver, și sunt condamnați penal. Bine ar fi să nu fie condamnați, dar dacă fură…

Enver Hogea: Ar putea să nu mai fure.

Hekuran Isai: Fură în fiecare zi…

Luiza Qerreti

Series Navigation<< Dr. Dorian Koçi (Tirana, Albania): Câteva momente semnificative ale Diasporei albanezeCuvântul rezistenței anticomuniste la BBC >>