Șoapta agoniei”, o carte din carantină

Share

Poezia, cel mai puternic vaccin împotriva pandemiei

Cartea de poezii a lui Sali Bashota, intitulată „Șoapta agoniei”, publicată de Centrul Pen Kosova zilele acestea, reprezintă prima lucrare scrisă și tipărită de un autor în circumstanțele carantinei. După cum precizează poetul în prefață, “volumul începe în momentul apariției virususului Corona și se încheie odată cu extinderea epidemiei care a afectat aproape întreaga lume”, scrie saitul de cultură KultPlus de la Prishtina.

Astfel, ideile, motivele, subiectele poeziilor sunt structurate în funcție de realitățile și suferințele provocate de Covid 19, de sensibilitățile umane și de valorile fundamentale ale Jurământului lui Hipocrate. Viața, rugăciunea, visele, iubirea, fericirea, frica, apa, durerea, soarta, singurătatea, izolarea, mântuirea, dorul, atingerea, salutul, agonia, moartea sunt cele mai întâlnite teme în acest volum. De asemenea, sunt prezente   metafore și simboluri referitoare la determinare și autodeterminare, la solidaritate și sacrificiu, care duc lirismul în zona interogațiilor asupra soartei umanității, a pericolului creat de apariția acestui ucigaș necunoscut și invizibil, care a surprins omenirea într-o  explozie uriașă. Realitatea înfricoșătoare, carantina, spitalizarea provoacă sinele și dorința de (auto)cunoaștere, concilierea și comunicarea cu tine și semenii din jur și  creează un discurs nou legat de supraviețuire și frică. Sali Bashota construiește astfel, pe scheletul retoricii, cupluri de imagini antitetice: durere și fericire, pesimism și optimism, real și nereal, viață și moarte. Introspecția, intrarea dezarmat în necunoscut reprezintă esența acestor versuri. Investigând inamicul perfid, poetul încearcă să devoaleze, să pătrundă în situații existențiale dominate de anxietate, în care rezistența și capacitățile psihologice redefinesc spiritul uman. Apare, ca urmare, o realitate nouă și diferită față de cea cunoscută până la virusul Corona, o lume care are de-a face cu teama, cu răul invizibil. Autorul stabilește, prin lirismul poeziei sale, o posibilitate de a comunica cu cititorul, de a vorbi cu el despre soarta actuală și viitoare a acestor întâmplări care vor modifica lumea, punând accent pe reprezentarea fenomenului libertății în situații absurde și paradoxale.

Sali Bashota s-a născut în anul 1959, la Cerovik, în Kosova. Și-a încheiat studiile superioare în literatură albaneză la Prishtina, unde a obținut un master și un doctorat în științe filologice. Este profesor la Facultatea de Filologie, redactor-șef al revistei literare „Jeta e re” și a fost director al Bibliotecii Naționale din Prishtina.

Autor al câtorva volume de poezie, proză, studii de literatură și critică. Printre acestea: Albumul sfâșiat, ed.Rilindja, Prishtina; 1986, Pasărea cu profil de toamnă, ed. Rilindja, Prishtina, 1989; Rănește-mă!, ed. Rozafa, Prishtina, 2004; Ieșirea din tristețe, ed. Rozafa, Prishtina, 1999; Aprind lumina magică, poezii alese, ed. Rozafa, Prishtina, 2002; Frumusețe blestemată, Centrul Pen Kosova, Prishtina, 2006; Clopotul mâniei, ed. Toena, Tirana, 2008; Manuscrisul reînviat, Centrul Pen Kosova, Prishtina, 2011; Durerea binecuvântată, Centrul Pen Kosova, Prishtina, 2013.

Maria Oprea

Series Navigation<< Mesaj despre o prietenie nesfârșită: Helena Kadare o evocă pe Sadije, soția scriitorului Dritëro AgolliClarinetul, un instrument pentru toate gusturile muzicale >>