Plecarea unui mare artist și disident

Share

În ziua de 7 mai, în capitala Albaniei, a închis ochii pentru totdeauna Maks Velo, un cunoscut artist și disident albanez. În condițiile date, ceremonia înmormântării, care a avut loc la Tirana, a fost simplă, la ea participând un grup restrâns de apropiați. Înainte de ceremonie, în holul Ministerului Culturii, la catafalcul artistului, cetățenii din capitala Albaniei au depus jerbe și buchete de flori.

Prezent la eveniment a fost și primarul Tiranei, Erion Veliaj, care a făcut cunoscut că locuința artistului din Tirana va deveni casă-muzeu. “Locuința lui va deveni muzeu. Vom face un inventar al lucrărilor și-i vom transforma opera într-un muzeu memorial”, a spus Veliaj cu acest prilej. Maks Velo a murit la Centrul Universitar de Sănătate “Maica Tereza”, din cauza unei anemii grave.

Născut la 31 august 1935, Maks Velo a fost un pictor, sculptor, arhitect și ziarist albanez. A absolvit Universitatea de Arte din capitala Albaniei. În anii ‘60-’70 a fost creatorul a numeroase proiecte de obiective sociale și culturale: hoteluri, școli, cinematografe și alte obiective turistice. Pentru vederile lui moderniste a fost criticat adeseori în cadrul organizațiilor comuniste de creatori. Pozițiile lui contondente la adresa regimului dictatorial, considerate „agitație și propagandă împotriva conducerii superioare”, l-au trimis în spatele gratiilor. În 1978 a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar opera lui a fost confiscată și distrusă. A fost eliberat la Spaç, în 1986, și până la căderea regimului comunist a muncit într-o fabrică din Tirana. În 1991, Curtea Supremă a Albaniei i-a anulat condamnarea și l-a reabilitat. Opera sa a fost expusă în numeroase țări ale lumii, printre care Albania, Franța, SUA,  Polonia, Grecia, Tunisia și Italia. A predat lecții de artă și arhitectură la câteva colegii renumite din lume. Este considerat unul dintre cei mai importanți artiști albanezi contemporani.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Ermira Babaliu: „Să fim mai buni azi decât ieri!”800.000 $ pentru monumente istorice în Albania >>