La 5 mai, albanezii aduc flori la mormintele eroilor

Share

Ziua dedicată eroilor națiunii, cea de 5 mai, este prilejul cu care sunt pomenite cu recunoștință numele tuturor eroilor poporului albanez, a martirilor acestei națiuni din toate epocile istorice. Este ziua în care autoritățile și populația își amintesc cu respect și comemorează prin manifestări populare faptele acestora, contribuția la renașterea valorilor spirituale ale națiunii, sacrificiul lor în numele libertății, democrației, drepturilor omului și demnității umane. Este ziua în care sunt pomeniți toți cei care și-au dat viața pentru ca albanezii să se bucure de un viitor demn, alături de celelalte popoare ale lumii. Altfel decât în alți ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus, la Cimitirul Eroilor Patriei din Tirana s-a desfășurat o ceremonie simplă de depunere a unor coroane de flori, fără participarea populației.

Ziua Eroilor își are originea în data de 5 mai 1942, zi când a fost ucis liderul comunist Qemal Stafa, devenit peste ani un simbol al Războiului Antifascist. Despre uciderea acestui lider de perspectivă al mișcării comuniste din Albania există mai multe variante, una dintre ele spunând că Stafa ar fi căzut victimă rivalităților din cadrul conducerii comuniste din acea vreme. Primele tentative de a-i comemora pe eroii căzuți în acest război au fost făcute chiar în anii conflagrației, iar imediat după război, în data de 28 august 1945, conducerea Consiliului Antifascist de Eliberare Națională a aprobat Legea nr. 109: “Despre despăgubirea familiilor eroilor și invalizilor de război”, care acorda ajutoare familiilor celor căzuți în luptă, referindu-se și la cei din anii Renașterii Naționale sau ai luptelor pentru independență. Această lege a fost primul pas în crearea unei legislații speciale destinate onorării eroilor patriei. În anii ’60, statutul eroilor a căpătat noi interpretări: a apărut termenul de “Erou al Patriei” și au fost create în capitală și toate raioanele cimitire și monumente dedicate exclusiv acestei categorii. La Tirana, în Cimitirul Eroilor, a fost ridicat monumentul “Mama Albania”. După anul 1991, odată cu schimbarea regimului politic, statutul Eroilor Patriei a căpătat și alte valențe. Astfel, în anul 2000 a fost aprobată Legea nr. 8607 din 24 aprilie, prin care le era recunoscut statutul de Erou al Patriei tuturor celor care și-au dat viața pentru libertate și democrație în toate perioadele istorice, inclusiv celor care au căzut în anii războiului din Kosova (1997-1999), pentru eliberarea fostei provincii iugoslave.

La manifestările restrânse din acest an au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale și locale, membri ai guvernului și parlamentari.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Ziua Europei, Albano și AlbaniaMarius Dobrescu: „Când un scriitor este publicat în câteva țări occidentale, acest lucru e un certificat de garanție.” >>