În zilele pandemiei – Medici albanezi în Germania
- ALAR rămâne alături de prietenii săi
- ALAR mbetet pranë miqve të saj
- Doli numri 6 i revistës Albanica
- Albumi „Muzică veche albaneză” (Muzikë e vjetër shqiptare) është tani i disponueshëm në internet
- Ziua Europei, Albano și Albania
- La 5 mai, albanezii aduc flori la mormintele eroilor
- Marius Dobrescu: „Când un scriitor este publicat în câteva țări occidentale, acest lucru e un certificat de garanție.”
- În zilele pandemiei – Medici albanezi în Germania
- Tratative Uniunea Europeană – Albania și Macedonia de Nord
- Dr. Dorian Koçi (Tirana, Albania): Câteva momente semnificative ale Diasporei albaneze
- Un kosovar condamnat politic în Albania
- Cuvântul rezistenței anticomuniste la BBC
- „Pluralismul politic” în anii 1946-1950
- Dinamită sub bustul “marelui dispărut”
- Ermira Babaliu: „Să fim mai buni azi decât ieri!”
- Plecarea unui mare artist și disident
- 800.000 $ pentru monumente istorice în Albania
- Pietre pentru templul poetului din Lancrăm: 125 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga
- Mesaj despre o prietenie nesfârșită: Helena Kadare o evocă pe Sadije, soția scriitorului Dritëro Agolli
- Șoapta agoniei”, o carte din carantină
- Clarinetul, un instrument pentru toate gusturile muzicale
- Pastila pentru suflet: Semnificații ale zilei de 10 Mai
- Ramadanul, marea sărbătoare a musulmanilor
- Sfinții de lemn de la Homorâciu
- Programe turistice postpandemie pentru Ulqini
Conform unor statistici neoficiale, în Germania s-ar afla peste 850 de medici albanezi, distribuiți în toate landurile, iar majoritatea acestora se află în prima linie a frontului anti-COVID-19, transmite site-ul de știri KultPlus. Într-un interviu televizat, doctorița albaneză Marsela Ceno a subliniat că în Germania se află peste 850 de medici albanezi, în toate landurile acestei țări, și că cei mai mulți dintre ei se confruntă cu inamicul nevăzut care a invadat majoritatea țărilor lumii, virusul COVID-19. Ea a mai afirmat că autoritățile medicale germane au făcut cunoscut faptul că Germania va testa pe oameni un vaccin destinat combaterii acestui flagel. Doctorița Ceno a mai spus că cercetătorii germani au făcut pași importanți pentru producerea acestui vaccin, care însă nu va putea fi autorizat fără a trece prin câteva faze de certificare.
“Da, aceasta poate fi considerată o veste bună, a spus ea. După prima fază, urmează alte două etape, prima fiind cea a găsirii unei doze optime de aplicare, testele fiind făcute pe un număr mare de pacienți. Apoi urmează faza a treia, care urmărește să afle eficacitatea noului produs. Dorința mea este ca prima fază să dea rezultate pozitive, pentru ca apoi să ajungem la fazele superioare, a doua și a treia, a vaccinului”. Făcând un bilanț al situației din Germania, medicul Marsela Ceno a mai declarat că, în colaborare cu ceilalți colegi, a tratat și un număr de conaționali care se află în Germania. Mai adăugăm faptul că, în marile centre de cercetare medicală ale lumii, din Israel, SUA, Anglia și China, se află în diferite faze de experimentare unele antidoturi (tratamente sau vaccinuri) care țintesc eradicarea sau limitarea efectelor acestui periculos virus.
100 milioane de euro pentru Kosova
Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a distribui suma de 3 miliarde de euro în sprijinul statelor vecine în scopul combaterii crizei economice din perioada pandemiei COVID-19, anunță site-ul de știri KultPlus de la Prishtina. “Statele din jurul nostru sunt partenerii noștri cei mai apropiați. Acum mai mult ca niciodată vom rămâne uniți și vom arăta solidaritate pe tărâm economic și social în perioada acestei crize globale”, a declarat Zdravko Marič, ministrul croat de Finanțe pentru Insider.org, știre preluată și de saitul kosovar amintit. În acest pachet de sprijin sunt cuprinse Albania, cu 180 milioane de euro, Bosnia Herzegovina, cu 250 milioane de euro, Georgia, cu 150 milioane euro, Iordania, cu 200 milioane euro, Kosova, cu 100 milioane euro, Moldova, cu 100 milioane euro, Muntenegru, cu 60 milioane euro, Macedonia de Nord, cu 160 milioane euro, Tunisia, cu 60 milioane de euro și Ucraina, cu 120 milioane de euro. Ajutorul Uniunii Europene este destinat pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare rezultate în urma exploziei pandemiei COVID-19.
Alături de sprijinul acordat de Fondul Monetar Internațional, banii din aceste ajutoare sunt destinați pentru întărirea stabilității macroeconomice și crearea unor programe care țintesc protejarea medicală a cetățenilor acestor țări, precum și pentru atenuarea urmărilor negative economico-sociale ale pandemiei cu noul coronavirus. Fondurile sunt disponibile pe parcursul a douăsprezece luni și vor fi distribuite în două rate. Sprijinul financiar va fi reglementat printr-un Memorandum acceptat atât de Comisie, cât și de fiecare guvern în parte. Inainte de a avea putere de lege, textul Memorandumului va trebui aprobat de Parlament și de Consiliul European.
Albania și turismul albanez în 2020
Ministrul de stat pentru Diaspora, Pandeli Majko, a declarat pentru surse media că în luna mai vor fi deschise granițele Albaniei, dar că liberalizarea deplasărilor se va face pe baza unor reguli precise, pentru evitarea infectării cetățenilor cu noul Coronavirus. “Structurile din administrație încearcă găsirea modalităților pentru ca luna mai să ne găsească în situația ca cetățenii care doresc să revină sau să iasă din țară să o poată face. Totuși, vreau să subliniez faptul că aceasta nu înseamnă că ne vom întoarce la o situație normală, cum a fost cea de dinaintea pandemiei. Vor fi aplicate reguli precise pentru deplasările populației, care vor fi relaxate pas cu pas. Reguli care sunt foarte importante pentru guvern, căci au de-a face cu viața cetățenilor”, a spus Majko.
El a mai declarat că premierul Edi Rama a avut în aceste zile o convorbire telefonică cu omologul său grec, în care s-a referit la reglementarea traficului de frontieră în noile condiții, precum și la muncitorii albanezi sezonieri care muncesc în statul vecin. Ministrul a declarat că flexibilitatea deplasărilor dinspre și înspre Albania va fi elementul care va salva anul acesta turismul albanez. “Vara care vine va găsi Albania mai flexibilă în ceea ce privește mișcările populației și ale bunurilor. Dar trebuie să avem în vedere că nu am putut să prevedem evenimentele din ultima vreme și trebuie înțeles că ceea ce se întâmplă nu se întâmplă doar în Albania. Important este că situația nu ne-a doborât. După relaxarea din luna mai, turismul va fi reluat”, a mai spus ministrul Pandeli Majko. Declarația lui a fost confirmată și de ministrul Turismului, Blendi Klosi, care a cerut abordarea cu atenție a reluării activităților turistice, arătându-și convingerea că acest sector nu va avea prea mult de suferit din cauza pandemiei.
Școala albaneză la cote de avarie
Ministrul Educației din Albania, Besa Shahini, a declarat că școlile din această țară vor continua activitatea on-line până pe 29 mai, singurele cursuri reluate parțial fiind cele de la clasele a XII-a. Pentru elevii din această clasă, cursurile vor începe pe data de 18 mai și se vor încheia pe 5 iunie, având drept scop pregătirea examenului de bacalaureat, care se va desfășura în intervalul 8-18 iunie 2020. “Deschiderea cursurilor pentru clasele a XII-a va respecta toate regulile impuse de guvern. Cursurile la celelalte clase nu pot fi redeschise din cauză că, în urma seismului din luna noiembrie, multe școli au fost avariate, iar reluarea cursurilor ar însemna o mare aglomerare de elevi în școlile care au rămas funcționale. Acesta este motivul pentru care nu reluăm cursurile decât cu elevii din ultima clasă de liceu, dar și aceștia nu mai mulți de 10-12 într-o clasă și respectând regulile distanțării fizice. Vor fi folosite și școlile elementare închise în urma pandemiei”, a spus Shahini. Ea a mai declarat că elevii sau părinții acestora care sunt nemulțumiți de nivelul cunoștințelor asimilate în această perioadă, pot cere repetarea anului școlar, anunțând cât mai curând conducerea școlilor. Cât îi privește pe ceilalți elevi, aceștia vor continua școala online până pe data de 29 mai, când anul școlar se va încheia oficial. “Examenele la clasa a V-a și a IX-a vor fi anulate, căci acestea nu sunt la fel de importante pentru elevi ca bacalaureatul și nu trebuie să riscăm sănătatea copiilor”, a mai spus ea.
Luiza Qerreti