800.000 $ pentru monumente istorice în Albania
- ALAR rămâne alături de prietenii săi
- ALAR mbetet pranë miqve të saj
- Doli numri 6 i revistës Albanica
- Albumi „Muzică veche albaneză” (Muzikë e vjetër shqiptare) është tani i disponueshëm në internet
- Ziua Europei, Albano și Albania
- La 5 mai, albanezii aduc flori la mormintele eroilor
- Marius Dobrescu: „Când un scriitor este publicat în câteva țări occidentale, acest lucru e un certificat de garanție.”
- În zilele pandemiei – Medici albanezi în Germania
- Tratative Uniunea Europeană – Albania și Macedonia de Nord
- Dr. Dorian Koçi (Tirana, Albania): Câteva momente semnificative ale Diasporei albaneze
- Un kosovar condamnat politic în Albania
- Cuvântul rezistenței anticomuniste la BBC
- „Pluralismul politic” în anii 1946-1950
- Dinamită sub bustul “marelui dispărut”
- Ermira Babaliu: „Să fim mai buni azi decât ieri!”
- Plecarea unui mare artist și disident
- 800.000 $ pentru monumente istorice în Albania
- Pietre pentru templul poetului din Lancrăm: 125 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga
- Mesaj despre o prietenie nesfârșită: Helena Kadare o evocă pe Sadije, soția scriitorului Dritëro Agolli
- Șoapta agoniei”, o carte din carantină
- Clarinetul, un instrument pentru toate gusturile muzicale
- Pastila pentru suflet: Semnificații ale zilei de 10 Mai
- Ramadanul, marea sărbătoare a musulmanilor
- Sfinții de lemn de la Homorâciu
- Programe turistice postpandemie pentru Ulqini
Patrimoniul cultural bogat, începând cu vestigiile civilizației elene și romane, reprezintă una dintre atracțiile pe care Albania le oferă turiștilor străini care o vizitează. Dacă la acestea mai adăugăm numeroasele monumente religioase din epoca bizantină și otomană vom vedea că oferta este mult mai bogată și variată. Din păcate, multe dintre aceste vestigii au avut de suferit în urma unor cataclisme naturale, cum a fost seismul din 26 noiembrie 2019. La eforturile guvernului de la Tirana de a reface și restaura monumentele distruse parțial sau total de cutremur s-a raliat de curând și guvernul SUA, care a donat în acest scop suma de 800.000 de dolari.
Printr-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Parcurilor Arheologice, guvernul SUA, prin Ambasada sa de la Tirana, a declarat că va contribui cu 800.000 de dolari la restaurarea a trei monumente culturale importante din Albania. Anual, la 18 aprilie, se celebrează încă din 1982, în urma deciziei luate de Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor Arheologice – ICOMOS, Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, adoptată un an mai târziu de Conferința Generală a UNESCO. Acest eveniment este dedicat patrimoniului cultural mondial și reprezintă o oportunitate de a atrage atenția asupra diversității și relevanței acestuia, dar și a vulnerabilității sale. De asemenea, sunt subliniate eforturile necesare protecției și conservării acestui patrimoniu, dar și ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa.
Oficialul Ambasadei americane la Tirana a declarat că donația Guvernului SUA este destinată lucrărilor de restauarare și conservare a trei monumente culturale importante din Kruja, Durres și Preza, avariate de cutremurul din 26 noiembrie 2019.
În fiecare an, ICOMOS propune o temă pentru manifestările și activitățile ce urmează a fi organizate cu prilejul Zilei internaționale a monumentelor și siturilor. În acest an, mai mult ca oricând, tema „Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility” este importantă, fiind expresia unității globale în fața actualei crize mondiale din sănătate. Măsurile de izolare impuse de pandemia cu COVID 19, luate în țări din întreaga lume, au determinat ICOMOS să recomande ca mesele rotunde și conferințele să se desfășoare online, seminariile, interviurile, expozițiile, obiectivele de patrimoniu să fie prezentate în direct prin campanii în social-media. Tema, în esența ei, se referă la relațiile dintre culturi sau grupuri culturale și responsabilitatea lor colectivă pentru protejarea valorilor semnificative ale patrimoniului național și mondial.
Maria Oprea