9 mai: Ziua Independenței și Ziua Europei

Share

Ziua de 9 mai are o semnificație aparte pentru România, dar și pentru Europa. La 9 mai 1877, în Adunarea Deputaților, după un discurs memorabil al lui Mihail Kogălniceanu, a fost proclamată independența de stat a României, întărită a doua zi de Senat și ulterior consfințită prin eroismul și jertfele care au marcat războiul purtat cu Imperiul Otoman (1877-1878). Pentru albanezii din România, care reprezentau o comunitate foarte numeroasă la acea vreme, independența României a fost un prilej de mare bucurie, precum și un imbold pentru sprijinirea eforturilor Albaniei – încă aflată sub jugul otoman – de a-și câștiga și ea locul între națiunile Europei.

La mijlocul secolului ce a urmat, Europa se afla într-un alt context delicat. Rănile celui de-al Doilea Război mondial erau încă vii, iar prăpastia dintre Vest și Est se adâncea tot mai mult. La 9 mai 1950, ministrul de externe francez, Robert Schuman, a dat citire unui document istoric, care a rămas în istorie drept „declarația Schuman”. S-au pus astfel bazele noii Europe, o construcție la care au fost chemate să participe toate statele. După căderea comunismului, România și-a găsit și ea locul în această construcție și sperăm ca Albania să i se alăture în viitorul apropiat.

În perioada dificilă pe care o traversăm, valorile fundamentale ale Europei noastre, precum solidaritatea și unitatea, trebuie să guverneze toate reacțiile și măsurile pe care statele le adoptă în confruntarea cu pericolele sanitare și economice.

La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Europa!