Voluntari în vremea pandemiei

Share

Pandemia de Covid-19 a provocat, pe lângă probleme medicale evidente, și numeroase probleme de ordin economic și social. În întreaga țară, organizațiile non-guvernamentale, Biserica și cultele religioase sau pur și simplu grupurile de voluntari s-au implicat în gestionarea acestor probleme. La Craiova, un rol central l-au avut organizațiile studențești, grupate în Convenția Organizațiilor Studențești.

Unul dintre grupurile cele mai active de voluntari este cel al asociației studenților de la Facultatea de Științe Sociale (ASFSSC) coordonat de Ionuț-Cristian Ene, cel care coordonează și activitatea departamen­tului de tineret al Asociației Liga Albanezilor din România. Acțiunile derulate de voluntari au avut în vedere, inițial, sprijinirea persoanelor vârstnice, prin procurarea și distribuirea alimentelor și medicamen­telor. Astfel, persoanele aparținând acestei categorii vulnerabile au putut să evite deplasările la magazine, piețe și farmacii. Purtând echipament de protecție, voluntarii au străbătut Craiova, respectând reglemen­tările ordonanțelor militare, și au încercat să răspundă la cât mai multe solicitări. Firește, toate aceste opera­țiuni s-au desfășurat în coordonare cu administrația publică locală, dar și cu celelalte grupuri de voluntari. De asemenea, voluntarii au sprijinit administrația locală în distribuirea ajutoarelor pentru persoanele aflate în dificultate sau pentru persoanele fără venituri, în perioada sărbătorilor pascale.

Pe un alt palier, voluntarii coordonați de Ionuț-Cristian Ene s-au concentrat asupra unei probleme teh­nice majore. Astfel, cu sprijinul companiei SIM Security, a fost demarat proiectul „Poartă-le de grijă!”, în cadrul căruia voluntarii au construit mai multe porți de decontaminare pentru unitățile spitalicești. Instala­țiile au fost amplasate atât la spitalele din Craiova – începând cu marele centrul regional dedicat Covid-19, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” –, cât și la spitale din Caracal, Alexandria, Roșiorii de Vede, București, Brașov, Ploiești sau Timișoara.

„Nu putem sta cu mâinile în sân”

Ionuț-Cristian Ene spune că nu a fost nevoie să îi convingă pe tineri să se implice în campaniile de voluntariat derulate în perioada pandemiei: „Încă din primele zile în care a fost clar pentru toată lumea că pandemia va afecta și România, am stabilit, împreună cu conducerea ALAR, să mă concentrez pe identificarea unor modalități de sprijinire a persoanelor vulnerabile. Chiar dacă universitățile și-au suspendat activitatea și s-au mutat în online, foarte mulți studenți și-au manifestat dorința de a veni în sprijinul comunității. Nu a fost nevoie să îi convingem noi. Ne-am organizat, ne-am coordonat cu autoritățile locale și cu mediul privat și am reușit în scurt timp să punem pe picioare mecanisme funcționale. În niciun caz nu puteam să stăm cu mâinile în sân, în condițiile în care există atât de multe persoane afectate în mod direct sau indirect de pandemie. Sperăm ca nucleul de voluntari pe care am reușit să îl coagulăm acum să rămână la fel de activ și după ce vom fi învins această pandemie”.

Radu Săvulescu

Series Navigation << Despre distanțare și solidaritateO nouă apariție la Editura Asdreni: criticul Marius Chelaru, despre literatura albaneză >>