Tedi Papavrami: “Am anulat o mulțime de spectacole”

Share

Celebrul violonist albanez (n. 1971, Tirana) a povestit pentru media albaneză cum își petrece timpul în izolare. El a declarat pentru rețeaua ABCNews că pandemia i-a deturnat cursul normal al vieții și că încearcă, la fel ca mulți alții, să se adapteze situației. Iată cum a răspuns cunoscutul interpret, domiciliat de ani buni în Elveția, la Geneva, întrebărilor puse de ziariști:  

Cum îți petreci perioada aceasta de izolare? Cu multe anulări de spectacole. Aici, în Elveția, măsurile nu sunt atât de dure, avem dreptul să ieșim, deși cu unele restricții.

În ceea ce privește evoluția epidemiei în Franța, Spania și Albania, el a declarat: Mi se pare că e o catastrofă și nu mi-e clar unde se va ajunge, ce impact va avea atât pentru omenire, cât și pentru fiecare om în parte… Am început să am coșmaruri.

În noua situație creată, cum își petrece cele 24 de ore ale zilei. Nu aceasta este partea cea mai grea pentru mine, căci munca zilnică cu vioara este una individuală. Am schimbat câteva repertorii. Zilele mele așa au fost mereu. Iar lecțiile de vioară le dau acum pe skype. Și, desigur, stau cu ochii pe știrile din Franța, căci părinții mei acolo locuiesc. Mi se pare un lucru bun că în Albania s-au luat măsuri rapide și decise…

Întrebat despre politicile sanitare diferite urmate de Franța (mai dure) și Elveția (mai liberale), Papavrami  a explicat că în cele două țări sunt mentalități diferite. Sunt diferite pentru că Franța nu are o mentalitate germanică. În vreme ce Elveția este mai “germanică” decât Franța. Așa încât reponsabilitatea individuală a oamenilor este aici mai puternică. Nu este nevoie să fie impusă prin măsuri de forță. Dar și în Elveția sunt destui oameni infectați, dacă raportăm la numărul populației.

În ceea ce privește folosirea măștii de către cetățeni, violonistul a răspuns că acest lucru este o prioritate pentru personalul medical, dar că cetățenii, în majoritatea cazurilor, și le fac siguri acasă. În final, Tedi Papavrami a spus că îi roagă pe oameni să aibă cât mai multă răbdare în aceste vremuri grele, pentru a le traversa cu bine.

Marius Dobrescu

Series Navigation << În zilele pandemiei21 de ani de la masacrul de la Gjakova >>