„Privighetoarea Kosovei”a amuțit pentru totdeauna

Share

Apreciată de critici și admirată de public, celebra cântăreață și actriță Nexhmije Pagarusha (1933-2020) a făcut ca piesele de muzică tradițională, interpretate de ea, să se afle în inimile tuturor, câștigând, de-a lungul a peste cinci decenii de carieră, o mare popularitate nu doar în propria țară, Kosova, ci și în alte țări europene: Albania, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria etc. În Kosova, țara ei natală, a fost supranumită „Cântăreața secolului” și decorată ca „Artist emerit” de fostul președinte Fatmir Sejdiu, în 2010, în timp ce fostul președinte albanez Bujar Nishani i-a acordat premiul „Onoarea Națiunii”, în 2012, anul sărbătoririi a 100 de ani de independență a Albaniei. De asemenea, primarul Tiranei, Erion Veliaj, i-a înmânat cheia capitalei în semn de recunoștință pentru activitatea ei muzicală.

Din păcate, la 7 februarie 2020, această „icoană a scenei artistice albaneze din Kosova”, cum a  denumit-o Shaban Maxharraj, coautor al unei biografii despre Pagarusha, a plecat într-o lume mai bună. „Vocea ei a fost cel mai puternic element al identității culturale kosovare timp de mulți ani, manifestat atât pe ​​scena muzicală a Iugoslaviei, cât și în afara ei”. Președintele Alianței pentru Viitorul Kosovei (AAK), Ramush Haradinaj, a scris că diva cântecului, Nexhmije Pagarusha, a intrat în amintirea tuturor generațiilor, „legând secolele 20 și 21 prin firele de aur ale muzicii populare albaneze”. „Scena muzicală din Kosova a pierdut o voce de neînlocuit”, au titrat ziarele.

Intrând în scenă la sfârșitul anilor ’40, ea a declanșat o revoluție în lumea dominată de mentalități discriminatorii ce considerau femeia inferioară bărbatului. De aceea, nu i-a fost ușor să devină un model și să inspire oamenii din jurul său. Muzica, arta, vocea ei deosebită au fost cele care au învins stereotipurile rigide ale unor comunități încremenite în arhetipuri sociale.

Născută în satul Pagarush, lângă Malisheva, Pagarusha s-a bucurat de o carieră frumoasă de-a lungul a peste 50 de ani. A terminat școala primară la Malisheva și apoi a mers la Belgrad, unde a urmat trei ani de școală de muzică, secțiunea canto-solo.

„Privighetoarea Kosovei”, după cum a fost cunoscută, a debutat la Radio Prishtina în 1948 și a susținut concertul de final al activității artistice la Sarajevo, în 1984. În tot acest timp, Pagarusha a interpretat atât muzică populară, cât și clasică, iar cântecul care a consacrat-o pentru totdeauna în inimile spectatorilor, „Baresha” (Păstorița), compus de soțul ei, Rexho Mulliqi, a devenit piesa reprezentativă a carierei ei artistice. Stilul sopranei lirice nu s-a limitat doar la muzica albaneză, ci a cântat și operă clasică, rock, pop, funk și altele. Din cauza contrastului dintre genurile muzicale în care s-a exprimat, este dificil s-o încadrezi pe artistă într-un stil specific, pentru că interpretările de muzică populară au fost la fel de frumoase ca acelea din muzica clasică, în special de operă. De aceea, piesele cântate de „Privighetoarea Kosovei”, „Madam Butterfly”, cum a fost denumită de critici și public, i-au adus notorietate și popularitate. În concertele de muzică clasică a interpretat roluri din opere de Beethoven, Puccini, Verdi, traduse în albaneză, care, din nefericire, nu au fost înregistrate. Nexhmije Pagarusha a fost și o actriță de succes atât în ​​film, cât și în teatru, în portofoliul ei cinematografic figurând peste zece filme, dar ea rămâne celebră pentru performanțele sale excelente în muzica populară și de operă, prin care și-a reprezentat țara cu onoare.

Maria Oprea

Series Navigation << Portretul unui mare scriitor și patriot albanez: Faik KonicaPastila pentru suflet: Un Paște ca nicicând altădată >>