În zilele pandemiei

Share

Solidari cu medicii italieni

Albania se numără printre țările care au trimis ajutoare medicale în Italia, una dintre țările cele mai lovite de COVIT-19. În ziua de 28 martie, un număr de 10 medici și 20 de asistente medicale din Albania au ajuns la Bergamo, unde vor sta 30 de zile pentru a ajuta medicii italieni care luptă cu pandemia, dar și pentru a profita de experiența acestora. La ceremonia decolării de pe Aeroportul din Tirana, primul ministru albanez, Edi Rama, le-a mulțumit cadrelor medicale și a declarat că Albania nu-și abandonează prietenii în cele mai grele momente. Decizia trimiterii medicilor în Italia a fost luată în urma unei înțelegeri între guvernul albanez și cel Italian, reprezentat de ministrul de Externe, Luigi di Maio. Cheltuielile prevăzute pentru deplasarea cadrelor medicale albneze în Italia vor fi suportate de statul albanez prin alocarea sumei de 11 milioane de leka din fondul de rezervă al guvernului. La rândul ei, și România a întins o mână de ajutor Italiei, prin trimiterea la Milano, la începutul lunii aprilie, a unei echipe medicale formate din zece medici și cinci asistenți. Ei au fost conduși la aeroport de premierul Ludovic Orban și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Autoritățile române au declarat că trimiterea medicilor români la Milano, în zona cea mai afectată de pandemie, este un gest de solidaritate cu medicii și cetățenii italieni. Medicii români au fost selectați pe bază de voluntariat și vor acționa sub egida Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Amintim că, în cadrul aceluiași mecanism, spitale din Germania, Austria și Belgia au transferat pacienți din cele mai greu încercate țări europene, Franța și Italia, pentru a fi tratați în spitalele locale.

Durrës: Artiștii albanezi, concert între blocuri

Urmând exemplul italienilor și spaniolilor, albanezii aplaudă din balcoane și de la ferestre concertul oferit de primăria din Durrës în zilele carantinei provocate de virusul ucigaș COVID-19. Desigur că regimul de izolare impus de pandemie este greu de suportat. Și asta cu atât mai mult cu cât nu i se cunoaște nici sfârșitul. Distanțarea socială este una dintre metodele recomandate de autoritățile medicale pentru întreru­pe­rea lanțului infectărilor. Și totuși, există opțiuni pentru ca oamenii să fie împreună, pentru a socializa de la distanță (dacă se poate spune așa), pentru a-și ridica reciproc moralul. Una dintre acestea este muzica. Primăria din Durrës, oraș turistic de pe litoralul Adriatic, a organizat la începutul lunii aprilie concerte pentru locuitorii orașului aflați în izolare. Concertele au cuprins muzică modernă, dar și populară, și s-au bucurat de aplauzele entuziaste ale locatarilor aflați în balcoanele și la ferestrele aparta­mentelor. “Artiștii în piață și oamenii la balcoane și ferestre, acesta este cel mai simplu și mai omenesc concert în aceste zile grele de COVID-19”, a spus primarul localității, Zhuljen Varfaj. Și, mai apoi: “Le mulțumesc artiștilor din Durrës, care au oferit cântece și cuplete umoristice, spărgând rutina după amiezelor de izolare în casă din cartierul nr. 16. Mâine vom fi într-un alt cartier, cu alte surprize! Voi stați în casă, artiștii vin la voi!”, a mai spus Varfaj.

Amintim cititorilor noștri că orașul Durrës și împrejurimile au fost zonele cele mai afectate de cutremurul catastrofal care a avut loc în Albania, la sfârșitul lunii noiembrie, anul trecut.                        

Luiza Qerreti

Series Navigation << O nouă apariție la Editura Asdreni: criticul Marius Chelaru, despre literatura albanezăTedi Papavrami: “Am anulat o mulțime de spectacole” >>