Departament de albanologie, la Universitatea DePaul din Chicago

Share

La începutul anului universitar 2019-2020, la Uni­versitatea DePaul, din Chicago, s-a deschis o catedră de Studii de albanologie, eveniment ce marchează un moment important în istoria studiilor albaneze, spune directorul departamentului, dr. Gazmend Kapllani. Domeniile de studiu vor fi incluzive și vor atrage interesul studenților internaționali. „Vom avea toate disci­plinele – limbă, literatură, istorie, arheologie, filosofie – și un curriculum mereu actualizat, deoarece albanologia are un potențial extraordinar, mai ales atunci când vine vorba de probleme aflate în centrul discuțiilor globale de astăzi, indiferent dacă acestea au legătură cu diaspora, istoria, geopolitica sau religia. Așadar, vom încerca să creăm un curriculum contem­po­ran, care nu se va adresa doar studenților albano-americani, ci și fiecărui student, din toate mediile”, a declarat Kapllani pentru Vocea Americii.
Înființarea departamentului a fost posibilă printr-o donație a unui filantrop albano-american, Hidai Eddie Bregu, iar profesorul s-a simțit onorat să fie numit primul director al acestei instituții. „Este un om cu o viziune extraordinară, patriot, cu mintea deschisă și conectat la diferitele comunități din America. Deci, pentru mine, el servește ca model de patriotism”. Kaplla­ni invită comunitatea albano-americană să urmeze exemplul lui Hidai Eddie Bregu pentru ca astfel de proiecte, precum înființarea departamentului, să nu se concentreze doar în Chicago.

Profesorul Gazmend Kapllani este un jurnalist, poet și scriitor de origine albaneză. Lucrările sale de ficțiune, A Short Border Handbook (Portobello Books, 2009) și My Name is Europe (în lb. greacă; Livanis, 2010), explorează modul în care totalitarismul, imigrația, fron­tierele și istoria balcanică au modelat vieți și au creat povești spectaculoase. A locuit o perioadă în Grecia, unde și-a susținut doctoratul în științe politice și istorie (2007), la Universitatea Panteion, din Atena, cu titlul „Identificarea alterității în modernitate, ca premisă pentru redefinirea sinelui. Imaginea albanezilor în presa greacă și imaginea grecilor în presa albaneză (1991-2001)”. A trăit 20 de ani în Grecia, unde și-a scris romanele în limba greacă, aceasta nefiind limba sa maternă. Din anul 2012, locuiește în SUA, unde a asistat la unele cursuri ale Institutului de Studii Avan­sate Radcliffe de la Universitatea Harvard, iar la Brown University și Wellesley College a primit rezidență de scriitor. Cel mai bine vândut roman al lui Kapllani, A Short Border Handbook, a fost tradus în daneză, engleză, franceză și poloneză și s-a bucurat de recenzii apărute în ziarele și revistele europene importante, precum Independent, The Guardian și revista franceză Marianne.

Maria Oprea

Series Navigation << Cine a fost Francesco Jacomoni?Lumea boemă a lui Constantin Piliuță >>